ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Не е за вярване, но 69% от французите смятат, че ядрената енергетика произвежда парникови газове и допринася за изменението на климата

16.09.2019

Предлагам ви фрагмент от блиц интервю с ръководителя на Orano – бившата Areva Philippe Knoche .
Той е категоричен, че „Ако нямаше ядрена енергетика, ние бихме
отделяли много повече CO2

 

Според проучване на BVA за Orano 69% от французите смятат, че ядрената енергия произвежда парникови газове и допринася за изменението на климата. Това беше ли шок за вас?

По този въпрос още по-фрапираща цифра засяга 18-34 годишните, от които над 80% да мислят така!
Причините за това неразбиране са дифузни. Има ефект на ореол на комуникацията: най-ангажираните с околната среда са антиядрени. Тъй като климатът е обект на околната среда, французите смятат, че ядрената енергетика е задължително е вредна за климата.

Политиката също играе роля: законът за енергийния преход е закон за климата и какво предвижда той? Затварянето на реакторите. Тези решения трябва да бъдат обяснени по-добре.
За да достигне истината до широката общественост, Kylian Mbappé трябва да каже, че ядрената енергетика не излъчва почти никакъв CO2!

Не искаме толкова много, но е важно французите да са наясно, че ядрената енергия е шанс за борба с климатичния хаос. А Orano остава ценно технологично бижу за Франция.

За справка

Наследникът на “Areva” – групата “Orano” е освободена от активите в областта на реакторите и пренасочена към ядрения горивен цикъл (извличане, обогатяване, преработка и рециклиране на отпадъци, демонтаж).
Въпреки че генерира 55% от оборота си в чужбина, групата, оглавявана от Филип Кноше, наема две трети от своите 16 000 служители във Франция.

Източник: https://www.lopinion.fr/edition/economie/philippe-knoche-orano-il-faut-expliquer-que-s-il-n-y-avait-pas-197135

 

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари