ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Първият плаващ енергоблок в света бе поставен на кей край руския град Певек

15.09.2019

Първият плаващ атомен енергоблок в света – „Академик Ломоносов”, пристигна на мястото на постоянното си пребиваване в пристанището на град Певек, Чукотка в Далечния изток на Русия и бе поставен на кей.

 

 

Очаква се съоръжението да започне работа до края на годината.

След като бъде въведен в експлоатация, „Академик Ломоносов” ще стане първата атомна електроцентрала на базата на технологията на малките модулни реактори, работещ прототип и надежден източник на нисковъглеродна енергия за отдалечени райони.

 „Това може да е малка стъпка за устойчивото развитие на Арктика, но е огромен скок за декарбонизирането на отдалечени райони и повратна точка за развитието на централи с малки модулни реактори по света”, заяви генералният директор на руската корпорация „Росатом” Алексей Лихачов.

„За да се осъществят целите, заложени в плана „Хармония” за достигане на най-малко 25% ядрена електроенергия в световния енергиен микс до 2050 година, ние трябва да демонстрираме ползите от ядрената индустрия на повече хора в различни места.
„Академик Ломоносов” е първият от новия клас малки мобилни АЕЦ, които ще доставят чиста и надеждна електроенергия, топлина и вода за постигане на целите на ООН за устойчиво развитие”, коментира генералният директор на Световната ядрена асоциация Агнета Ризинг.

„Академик Ломоносов” е пилотен проект и работещ прототип за бъдещия флот от плаващи атомни централи и брегови инсталации, базирани на руските малки модулни реактори.
Малките енергоблокове ще могат да бъдат разполагани в труднодостъпни райони в Далечния изток и северната част на Русия, както и предлагани за износ.

„Когато започнем да произвеждаме серийно малки модулни реактори, централите, работещи с тях в отдалечени райони, ще имат възможност да произвеждат електроенергия, която ще бъде по-евтина от дизела. По този начин ще се пестят средства и ще се предотврати изпускането на вредни емисии“, заяви говорител на „Росатом“.

Tags: ,

2 Responses to Първият плаващ енергоблок в света бе поставен на кей край руския град Певек

 1. Красимир Христов on 16.09.2019 at 22:34

  В последно време се налага терминът ШВАРТОВКА.
  Засега не съм намерил подходяща българска дума, даже и специалистите се затрудняват.
  Но за компенсация ви предлагам едно уникално видео, в което за няколко минути ще ви направи съпричастни с тази операция: https://www.youtube.com/watch?v=jHxhgdxq7Uo

 2. TSO on 18.09.2019 at 9:47

  Швартоване – маневра, в резултат на която корабът странично се приближава към кей или към друг кораб и се закрепва към него чрез метални или синтетични въжета, наречени швартови краища.

  Това е българската дума. Самата процедура е сложна, многоетапна, изискваща прецизно предварително планиране, точност и висока степен на координация при реализацията.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари