ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Президентът на Египет и генералният директор на „Росатом” обсъдиха изграждането на АЕЦ „Дабаа”

14.09.2019

Президентът на Египет Абдел Фатах Сиси и генералният директор на руската корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов обсъдиха подготовката на строителството на АЕЦ в района на Дабаа на Средиземно море на среща в Кайро.

 

 

 

„Президентът потвърди стремежа на Египет да продължи сътрудничеството между двете страни за създаване на централа в съответствие с най-високите международни стандарти, както от техническа гледна точка, така и в областта на ядрената безопасност“, съобщиха от канцеларията на президента.

По-рано официалният представител на Министерството на електроенергетиката и ВЕИ на Египет Айман Хамза заяви пред РИА Новости, че до началото на строителството на централата остава получаването на една лицензия.

АЕЦ, която се строи с участието на Русия, ще бъде от четири енергоблока с реактори ВВЕР-1200 от поколение „три плюс“. Планира се Първи енергоблок на централата да бъде въведен в експлоатация през 2026 година.

Началото на реализиране на проекта бе дадено през декември 2017 г. в Кайро. Общият обем на договорите е около 60 милиарда долара и е рекорд в историята на световната ядрена индустрия.

Източник: https://ria.ru/20190912/1558629008.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари