ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония одобри субсидии за ВЕИ, компенсира спрените реактори

20.06.2012

Японското правителство одобри субсидии за възобновяеми енергийни източници, които имат потенциала да отключат инвестиции в зелена енергия за милиарди долари и да помогнат на страната да се справи с досегашната си зависимост от атомна енергия, съобщи „Ройтерс“.

Министърът на индустрията Юкио Едано одобри въвеждането на преференциални тарифи за енергия от ВЕИ. Според прогноза на брокерската къща CLSA въвеждането на по-високите преференциални тарифи за ВЕИ може да увеличи приходите от зелена енергия и свързаното с нея оборудване в Япония до над 30 млрд. долара към 2016 г.

Според правителството увеличаването на дела на зелената енергия в Япония ще помогне на страната да се пребори с почти пълната си зависимост от въглища и газ след спирането на атомните си реактори в следствие на аварията във „Фукушима“.

Смелите прогнози на правителството предвиждат растеж от 2,5 GW до общо 22 GW възобновяеми мощности. Към момента около 10% от зелената енергия на Япония идва от фотоволтаични паркове.

В момента в Япония все още има опасения, че през летните месеци на пиково потребление ще има недостиг на електроенергия и ще се наложи да бъде въведен режим.

Източник: http://www.publics.bg/bg/news/8214/Япония_одобри_субсидии_за_ВЕИ_компенсира_спрените_реактори.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари