ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Пети енергоблок на Нововоронежката АЕЦ е включен в системата след аварийно спиране

07.10.2011

Пети енергоблок на Нововоронежката АЕЦ, който автоматично се изключи на 28 септември поради лъжлив сигнал за превишаване на допустимата температура в първи контур, възобнови работата си по зададения режим, съобщава прес-службата на АЕЦ.

 

По неофициална информация лъжливият сигнал е предизвикан от заваръчни работи с малък инверторен електрожен в …….. Сега на блока по време на експлоатация е въведена пълна забрана за използване на такива устройства. Прави се анализ на електромагнитата им съвместимост с оборудването и излъчването (връщането) в мрежата на мощни електрически смущения. Установено е, че стационарните заваръчни агрегати не създават проблеми.

 

“В понеделник, в 16:03 часа московско време, в мрежата е включен турбогенератор №13 на пети блок на Нововоронежката АЕЦ, а в 20:38 – турбогенератор №14” – се казва в съобщението.

 

Нововоронежката АЕЦ е разположена на брега на река Дон на 42 километра южно от Воронеж. Това е първата АЕЦ в Русия с реактори от типа ВВЕР. Понастоящем в електроцентралата работят пети и трети блок, а четвърти блок е спрян за ППР и презареждане с ядрено гориво. Първи и втори енергоблокове са спрени съответно през 1984 и 1990 г.

 

За разлика от другите блокове с реактори ВВЕР-1000, на пети блок на Нововоронежката АЕЦ са монтирани и работят два турбогенератора по 500 MW, защото тогава 1000 мегаватови турбогенератори не са се произвеждали.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19