ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай – Втори енергоблок с реактор EPR в АЕЦ “Тайшан” влезе в търговска експлоатация

11.09.2019

Втори енергоблок на АЕЦ „Тайшан“ в Китай бе въведен в търговска експлоатация и се превърна във втория действащ реактор ЕPR в света.
Преди това енергоблокът бе тестван в продължение на 168-часа на пълна мощност, съобщиха от френската енергийна компания EDF.

 

Това се случва 9 месеца, след като бе пуснат и Първи енергоблок на атомната електроцентрала, разположена в провинция Гуандун.

В световен мащаб към момента се изграждат общо три енергоблока с реактори тип EPR – в АЕЦ „Фламанвил-3“ във Франция, в АЕЦ „Олкилуото-3“ във Финландия и в АЕЦ „Хинкли Пойнт Си“ във Великобритания.

Двата енергоблока на АЕЦ „Тайшан“ са с мощност от по 1750 мегавата и са в състояние да осигуряват на енергийната система на Китай до 24 тераватчаса безвъглеродна електроенергия годишно.
Това се равнява на потреблението на 5 милиона жители, като в същото време се спестяват 21 милиона тона въглеродни емисии на година

Подробности на: http://www.world-nuclear-news.org/Articles/World-s-second-EPR-starts-operations

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари