ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Срив на „ядрената сделка“ – ръководителят на МААЕ пристигна в Иран

09.09.2019

Ръководителят на МААЕ води разговори с иранските власти след заявлението им за нарушение на ядрената сделка.

 

Изпълняващият длъжността ръководител на Международната агенция за атомна енергия Корнел Ферут посети Техеран на 8 септември, за да се срещне с представители на иранските влсти, след изявлението, че страната се оттегля от ядрената сделка. За това съобщава УНН, позовавайки се на Радио Свобода.
По-специално той проведе среща с иранския министър на външните работи Мохамед Джавад Зариф, както и с ръководителя на Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи.

В преговорите Ферута подчерта необходимостта от „пълна и навременна координация на действията“ на Иран с ядрените споразумения на ООН, се казва в изявлението на МААЕ.

Агенцията също така заяви, че нейните инспектори са готови да проверят как Иран изпълнява задълженията си.
„Инспекторите на агенцията са базирани в Иран и ще докладват за всички текущи дейности в централата на МААЕ във Виена“, заяви Фредрик Дахла, прес-секретар на институцията.

В навечерието представителят на Иранската организация за атомна енергия Бегруз Камалванди съобщи за „третата стъпка“ на нарушаване на ядреното споразумение от 2015 г. Тя се изразява в пускане на подобрени центрофуги за обогатяване на уран.

За справка

Споразумението от 2015 г. ограничи ядрената програма на Иран. Подписалите Общия всеобхватен план за действие са: САЩ, Русия, Китай, Франция, Обединеното кралство и Германия.

През 2018 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп изтегли Вашингтон от споразумението, обвинявайки Иран за нарушаването му.
Оттогава той вече наложи няколко американски пакета санкции на Техеран и го заплашва с нови ограничения.

В отговор Иран изисква останалите страни по сделката да защитят Техеран от американските санкции, посочвайки тяхното бездействие. Същевременно страната започна демонстративно да нарушава някои точки от споразумението.
От своя страна участващите страни предупредиха Иран, че трябва да се върне към изпълнение на задълженията си.

Източник: https://telegraf.com.ua/mir/blizhniy-vostok/5149610-krah-yadernoy-sdelki-glava-magate-priehal-v-iran.html

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари