ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ВНИИАЭС провежда одит на киберсигурността на руските атомни електроцентрали

09.09.2019

До края на годината специалистите от ВНИИАЭС ще завършат одита на устойчивостта срещу кибер заплахи на автоматизираните системи за управление на технологичните процеси (АСУ ТП) на четири руски атомни електроцентрали.

 

 

 

Първоначалният одит за киберсигурност на три блока на Воронежската АЕЦ вече приключи, експертите обработват резултатите и подготвят доклад.
В момента оценката на защитеността от кибер заплахи се извършва в Колската АЕЦ.
До края на 2019 г. същите проучвания ще се извършват на автоматизираните системи за управление на технологичните процеси (АСУ ТП) на Калининската и Ленинградската АЕЦ.

Според ръководителя на центъра за компетентност по киберсигурност, който ръководи групата одитори на АО «ВНИИАЭС» Олег Лобанк, предварителните резултати от одита показват достатъчно ниво на подготовка на персонала на АЕЦ, които отговаря за експлоатацията на АСУ ТП.

Одитът се провежда в съответствие с изискванията на федералното законодателство в областта на използването на атомна енергия, както и в областта на осигуряване на сигурността на критичната информационна инфраструктура на Руската федерация.

Както беше съобщено по-рано, на базата на АО «ВНИИАЭС» е създаден Методологичен център за ядрения отрасъл по киберсигурност на АСУ ТП.

Източник: https://www.rosenergoatom.ru/zhurnalistam/novosti-otrasli/32535/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари