ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ленинградска АЕЦ-2 – На втори блок бе произведен първият кубически метър химически обезсолена вода

09.09.2019

На площадката на Ленинградската АЕЦ-2 беше изпитана водоподготвителната инсталация, необходима за производство на химически обезсолена вода за втория строящ се енергиен блок с реактор ВВЭР-1200.

Както обясниха от химическия цех на ЛАЕЦ-2, водоподготвителната инсталация ще бъде пусната в експлоатация преди края на септември.
Водата, получена в резултат на нейната експлоатация, ще е необходима, на първо място, за циркулационна промивка на първи контур на реакторната инсталация на втория изграждащ се енергоблок.

По време на промишлена експлоатация водата се използва за запълване на първия и втория контур на блока, свързващ основното оборудване на реакторните и турбинните установки, за захранване, продухване, охлаждане, дезактивация, регенерация и др.

„Водоподготвителната установка ще произвежда 90 кубически метра деминерализирана (химически обезсолена) вода на час. Това може да се сравни с езерце от 5 на 8 метра и дълбочина от 2 метра, което ще се пълни с кристално чиста вода на всеки час “, добави Андрей Стецюк, водещ инженер на химическия цех.

За справка

В сравнение с традиционните енергийни блокове (ВВЭР-1000) проектът, по който е изграден енергоблокът от поколение 3+ на Ленинградската АЕЦ, има редица предимства, които значително увеличават неговите икономически характеристики и безопасност.
Така, електрическата мощност на енергоблока се увеличава с 20%, от 1000 MW до 1200 MW; експлоатационният живот на основното оборудване се удвоява, от 30 на 60 години.
В същото време енергоблокът отговаря на най-високите международни изисквания в областта на ядрената безопасност.

Проектът на ЛАЕЦ-2 е референтен за такива международни проекти на държавната корпорация Росатом като АЕЦ „Беларус”, АЕЦ „Пакш-2”, АЕЦ „Ел-Дабаа”, АЕЦ „Ханхикиви-1” и др.

Подробности на: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-190640

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари