ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ТВЕЛ ще продължи да доставя ядрено гориво за изследователския реактор в Будапеща

06.09.2019

Горивната компанията на „Росатом“ – ТВЕЛ и Институтът за енергийни изследвания на Унгарската академия на науките сключиха договор за доставка на руско ядрено гориво за Будапещенския изследователски реактор (BRR). Договорът е дългосрочен и обхваща доставка на гориво от 2019 година.

 

Изследователският реактор в Будапеща се използва за провеждане на научно-практически изследвания в областта на ядрената физика и материалознанието, в това число и изследвания за развитието на атомната енергетика на Унгария. BRR е основната изследователска единица на Будапещенския неутронен център и служи за изучаване на свойствата на реакторните материали и за параметрите на ядрения горивен цикъл.

„От 90-те години на XX век Институтът за енергийни изследвания играе все по-голяма роля при поддържане на експлоатацията на АЕЦ „Пакш“. Атомната енергетика е стратегически приоритет на националната енергийна система и правителството на Унгария набляга на развитието на собствени изследвания в тази област. Това засяга и въпросите за радиационното стареене на реакторните материали, управлението на РАО, затварянето на ядрения горивен цикъл, физиката на ядрените реактори, изследването на термомеханичните свойства на ядреното гориво“, отбеляза генералният директор на Института за енергийни изследвания към Унгарската академия на науките Акош Хорват. „ТВЕЛ произвежда широк спектър гориво и компонентите му за различни видове изследователски реактори с руски и чуждестранен дизайн и традиционно е надежден доставчик. В този случай особено значение има комплексното руско-унгарско партньорство за развитие на атомната енергетика и технологии. Унгарските научно-изследователски организации, заедно със специалистите от АЕЦ „Пакш“ и инженерите от ТВЕЛ, реализираха уникален проект за привеждане на енергоблоковете с реактори ВВЕР-440 към 15-месечен горивен цикъл. Днес експертите работят съвместно за разработване и обосновка на гориво за ВВЕР-1200 за бъдещата АЕЦ „Пакш“ 2. Благодарни сме на унгарските партньори за доверието към руските технологии и се радваме, че нашето сътрудничество в рамките на изследователските инсталации и развитието на „голяма“ атомна енергетика вървят ръка за ръка“, подчерта старши вицепрезидентът по търговия и международен бизнес на ТВЕЛ Олег Григориев.

За справка

Будапещенският изследователски реактор е един от най-старите и мощни в Централна Европа. Построен е по съветски проект тип ВВР и е въведен в експлоатация през 1959 г., като няколко пъти е бил модернизиран. По време на целия период на експлоатацията си, инсталацията работи с гориво, произведено от Новосибирския завод за химически концентрати, част от ТВЕЛ. От 2012 г. активната зона на BRR се зарежда изключително с гориво за изследователски реактори с ниско обогатяване.

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари