ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Швейцария ще стане въглероднo-неутрална до 2050 г.

05.09.2019

Властите на страната планират сериозно да реформират икономиката, за да сведат до минимум изгарянето на изкопаеми горива.
Тази стъпка е един от най-решителните отговори сред индустриализираните страни на многобройните проучвания за пагубните ефекти от глобалното затопляне.

Швейцарското правителство заяви, че до 2050 г. страната ще стане неутрална по отношение на климата. Това означава, че емисиите на парникови газове ще бъдат намалени до нива, които могат да бъдат усвоени по естествен път или чрез технологии за улавяне.

Правителството отбелязва, че съществуващите технологии са достатъчни, за да намалят въглеродния отпечатък на промишлеността, транспорта и сградите с 95%.
Ключовата роля в този процес ще играе разпространението на възобновяеми енергийни източници. Освен това се планира значително намаляване на емисиите от селското стопанство и продължаване на разработването на технологии за улавяне на въглерод от атмосферата.

Решението на швейцарските власти се основава на проучвания на климатолози, публикувани миналата година, отбелязва Phys.org.

Според тях, за да се предотврати климатичната катастрофа, човечеството трябва да поддържа повишаването на температурата на ниво 1,5 °C.
За постигането на тази цел ще е необходимо напълно да се преустрои икономиката и практически напълно да се откаже от изгарянето на въглища, нефт и газ.

Някои европейски държави вече заявиха, че възнамеряват да постигнат неутралитет на климата до средата на века. Сред лидерите на това движение са Великобритания и Франция.
Но източноевропейските страни, които са силно зависими от въглищата, забавят този процес – въпреки че проучванията показват, че те могат да се откажат от въгледобивната промишленост в полза на възобновяемата енергия без загуби за икономиката.

Източник: http://www.nanonewsnet.ru/news/2019/shveitsariya-stanet-uglerodno-neitralnoi-k-2050-godu?utm_campaign=subscribe_techno&utm_medium=email&utm_source=subscribe

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари