ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Дойде време за прекратяване на зависимостта от изкопаемите горива и преминаване към екологично-чисти форми на енергия – Папа Франциск

03.09.2019

Папа Франциск в своето послание за Световния ден на молитва за защита на Божието творение направи изявление относно климатичните промени.

 

 

 

„Постоянното замърсяване на околната среда, непрекъснатото използване на изкопаеми горива, интензивната селскостопанска експлоатация и обезлесяването повишават температурата на планетата до тревожно ниво“.

Папата подчертава, че увеличаването на интензивността и честотата на екстремните метеорологични събития и опустиняването подлагат на сурови изпитания най-слабите от нас.

„Топенето на ледниците, липсата на вода, неадекватната грижа за водните обекти и значителното присъствие на пластмаса и микропластика в океаните също са тревожни факти, потвърждаващи необходимостта от вземане на спешни мерки. Създадохме климатична криза, която сериозно заплашва природата и живота, включително нашия собствен” – подчертава Франциск.

Папата призова политическите и гражданските лидери да мислят преди всичко за бъдещето на всички хора, а правителствата на света да предприемат решителни мерки за противодействие на изменението на климата, по-специално за прекратяване на зависимостта от изкопаемите горива.

Той също така призова всички хора да помислят за своето ежедневие и влиянието му върху природата.
„Време е да помислим за начина си на живот и за това, че ежедневните ни решения относно храна, консумация, транспорт, вода, енергия и много от материалните блага често са безмислени и вредни. Не трябва деспотично да се отнасяме с творението.
Дайте да направим избор в полза на промяната – да водим по-опростен и уважаван начин на живот!
Време е да прекратим зависимостта си от изкопаеми горива и да направим бърз и решителен преход към екологично чисти енергийни форми и устойчива икономика със затворен цикъл . Нека да не забравяме и за мнението на местното население, вековната мъдрост, която може да ни научи по-добре да живем в симбиоза с околната среда“, – се казва в посланието.

Подробности на български език: https://www.vaticannews.va/bg/pope/news/2019-09/den-na-tvorenieto-da-preotkriem-koi-sme.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари