ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Генералният директор на Агенцията за ядрена енергия към ОИСР посети АЕЦ Козлодуй

03.09.2019

На 2 септември 2019 г. в АЕЦ „Козлодуй” пристигна Уилям Магууд ІV – генерален директор на Агенцията за ядрена енергия (АЯЕ) към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).
Той бе придружен от Вероник Руйе – ръководител на Департамента по безопасност на агенцията. Официалното посещение е по покана на министъра на енергетиката на Република България Теменужка Петкова.

 

 

 

Представителите на АЯЕ се срещнаха с изпълнителния директор на атомната централа Наско Михов, както и с представители на ръководния екип на Дружеството – Емилиян Едрев, директор на дирекция „Безопасност и качество”, и Стефка Петрова, ръководител на управление „Администрация и контрол”.

 

 

 

В своето приветствие към гостите Наско Михов изтъкна 45-годишната безаварийна и надеждна работа на АЕЦ „Козлодуй”, както и последователната политика на откритост и сътрудничество с международната ядрена общност, водена от българската централа.
Той подчерта, че това дава възможност за обмяна на добри практики и за прилагане на най-високите стандарти по отношение на безопасността и ефективната експлоатация на ядрените мощности.

На свой ред, Уилям Магууд ІV благодари за възможността да посети АЕЦ „Козлодуй” и заяви, че все по-важна част от работата на Агенцията за ядрена енергия към ОИСР е да отговаря на предизвикателствата, пред които се изправя ядрената индустрия.

Емилиян Едрев представи основните проекти на Дружеството – продължаването на срока на експлоатация и повишаването на топлинната мощност на 5 и 6 блок.
В презентацията си той постави специален акцент върху непрекъснатите усилия на атомната централа за поддържане на високо ниво на безопасност и сигурност. Емилиян Едрев запозна гостите и с изпълнените мероприятия по стрес тестовете, съгласно изискванията на Европейската комисия след аварията във Фукушима.

По време на визитата делегацията посети командната и машинната зала на 5 блок, пълномащабния симулатор за блокове с реактори ВВЕР-1000 в Учебно-тренировъчния център, Хранилището за отработено гориво и други обекти на площадката на АЕЦ „Козлодуй”.

За справка

Агенцията за ядрена енергия към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие е междуправителствена агенция, чиято задача е да подпомага сътрудничеството между страните с развита атомна енергетика в процеса на усъвършенстване на различни области като ядрена безопасност, технологии, наука, околна среда и право.
За да постигне тази цел, АЯЕ действа като форум за обмяна на информация и опит между страните, членуващи в организацията – 33 държави от Европа, Азия, Северна и Южна Америка, които управляват 82% от инсталирания в света капацитет за производство на ядрена енергия.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари