ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Засега Армения се отказва да превозва ОЯГ през Грузия

02.09.2019

Не е възможно транспортирането на отработено ядрено гориво от Армения по въздух, тъй като то е твърде радиоактивно, а железопътната връзка с Русия все още не е възстановена

 

Отработеното ядрено гориво от арменската атомна електроцентрала може да бъде доставено в Русия само с железопътен транспорт, но все още няма такъв вариант, каза на пресконференция Ашот Мартиросян, председател на Държавния комитет за регулиране на ядрената безопасност, съобщава Sputnik Армения.

Според него на, първо място, проблемът с изозването на отработено гориво има политически характер.

„Транспортирането на отработено ядрено гориво от Армения до Русия е възможно или през азербайджанската железопътна система, или през грузинската. Невъзможно е да се направи това по въздуха“, каза Мартиросян.
Той отбеляза, че неизползваното гориво може да бъде доставено по въздух, но отработеното гориво има твърде голяма радиоактивност, за да е възможно да се транспортира със самолет.

„Всички разбират, че подобна програма е малко вероятно да бъде осъществена с Азербайджан. А в резултат на грузинско-абхазската война железопътната линия до Русия беше повредена и сега за това трасе също не се говори“, отбеляза Мартиросян.

Веднага след като политическият въпрос бъде решен, например, железопътната връзка между Русия и Грузия да бъде възстановена, можем да мислим за техническо решение за утилизиране на ОЯГ.

Той отбеляза също, че лицензията за експлоатация на хранилището за сухо съхранение на отработено ядрено гориво, която е до края на 2020 година ще бъде удължена с още 30 години.
В момента хранилището е запълнено само на 20 процента.

Засега въпросът за изграждането на хранилище за погребване на ядрени отпадъци в Армения не се разглежда.
Според Мартиросян обаче си струва да се помисли за хранилище за средно активни РАО (сега има хранилище само за ниско-активни РАО).

Арменската АЕЦ осигурява повече от една трета от произведената в страната електроенергия.
До края на 2020 година централата е в основен ремонт. Според резултатите от него ще бъде възможно да се произвеждат няколко стотин милиона kWh повече електроенергия годишно от същото количество гориво. Ремонтът се извършва с грант и изгоден заем от руското правителство.

Подробности на: https://sputnik-georgia.ru/caucasus/20190901/246381128/Armeniya-poka-otkazalas-vezti-yadernye-otkhody-cherez-Gruziyu.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари