ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Най-тежкият електрически камион се самозарежда по време на работа

26.08.2019

Благодарение на рекуперативната спирачна система, натовареният eDumper натрупва енергия, докато се движи надолу.
Така за една година той спестява 50 хиляди тона дизелово гориво, намалявайки въглеродния си отпечатък в атмосферата с 1,3 милиона кг.

 

 

Електрическият самосвал eDumper с тегло 45 тона работи в каменна кариера близо до Бил, в Швейцария. Всеки ден той не само вози товари, но има и огромен принос за околната среда.
Работата на EDumper е да транспортира по 65 тона скална маса надолу по планината, по черен път с наклон от 13%, до фабриката за производство на цемент.

Масата му с товара, когато се движи надолу е увеличана повече от двойно, разказва ZME Science.
Голямата инерция позволява на регенеративната спирачна система да акумулира повече електроенергия, отколкото е необходима, за да може eDumper празен да се изкачи нагоре в планината.

Рекуперативна спирачна система?

Движещите се превозни средства имат значителна кинетична енергия и когато автомобил с двигател с вътрешно горене трябва да спре, цялата тази енергия обикновено се губи под формата на топлина.
Обаче, електрическите автомобили могат да я преобразуват и съхраняват в акумулатора. Днес регенеративно спиране може да се приложи навсякъде – от електрическия скутер до трактора.

Благодарение на тази система за зареждане на батерията, eDumper спестява 50 000 тона дизелово гориво годишно, намалявайки своя въглероден отпечатък с 1,3 милиона кг.

Подробности

Електрическият самосвал е произведен от Kuhn Schweitz AG на базата на кариерния-камион Komatsu HB 605–7.
Дължината на самосвала е девет метра, широчината и височината му са по 4,2 м. С повдигнат кош той достига височина 8,5 метра.
Камионът се захранва от батерии с мощност 600 kWh, които тежат 4,5 тона и почти шест пъти превъзхождат по капацитет акумулаторите на Tesla Model S.

Още подробности с виедео на: http://www.nanonewsnet.ru/news/2019/samyi-tyazhelyi-elektricheskii-gruzovik-zaryazhaet-sebya-sam

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари