ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Плаващата АЕЦ „Академик Ломоносов” озадачи германската преса

26.08.2019

Журналистите от германското издание ZDF публикуваха материал по темата за първата в света плаваща АЕЦ „Академик Ломоносов, която по своя маршрут ще прекара известно време в Далечния Изток, пише „ПолитПазл“.

 

Според германските журналисти АЕЦ „Академик Ломоносов“ не е просто доставчик на енергия, а демонстрация на силата на Русия, която разширява сферата си на влияние в Арктика.

Журналистите, посетили плаващата атомна електроцентрала, отбелязват, че конструкцията е удобна за членовете на екипажа, има много жилищни каюти, сауна и дори фитнес зала.

 

 

Освен това цялото оборудване работи нормално и не представлява заплаха за околната среда.
Въпреки факта, че много експерти са на мнение, че плаващата АЕЦ представлява „заплаха“, всъщност такава не съществува.

Също така разработчиците на „Академик Ломоносов“ смятат своето дете за гордостта на руския флот.

Заслужава да се отбележи, че ядрените отпадъци могат да се съхраняват в плаваща атомна електроцентрала повече от десетилетие, а ако е необходимо, те просто ще бъдат оставени в специален цех за преработка.

Източник: https://nation-news.ru/469323-plavuchaya-aes-akademik-lomonosov-ozadachila-nemeckuyu-pressu

Tags: ,

6 Responses to Плаващата АЕЦ „Академик Ломоносов” озадачи германската преса

 1. Петър Пенчев on 26.08.2019 at 10:54

  Понеже почти никой не пише по тази тема — поне не в детайл и с подробности — нека ви разкажа накратко какво научих от няколко статии в руските сайтове „Медуза“ и „Нюзейдър“ за първите часове след ядрения инцидент в Северодвинск, Архангелска област (за който тепърва ще се говори, уверявам ви).

  Ето дословен цитат (със съкращения) от интервю с лекар от Архангелската областна болница, където е оказана първа помощ на трите жертви на взрива.

  „На 8-и август в 16:35 в нашата болница доставиха трима пострадали на военен полигон. Ние, лекарите, директно попитахме има ли сред доведените пациенти някой с радиация. Съпровождащите пациентите ни отвърнаха, че всички са обеззаразени. Казаха ни: „Те не са опасни за вас, работете.“

  След известно време, след като вече бяхме започнали да ги оперираме, пристигнаха дозиметристи, премериха нивото на бета-лъченето и от страх побягнаха от операционната. Лекарите ги застигнаха в коридора и осъзнаха, че бета-излъчването е извън скалата.

  На следващия ден, когато болницата вече беше, казано на обикновен руски, заразена с цезий-137 [периодът на полуразпад на цезий-137 е 30 години -- бележка моя], военните започнаха да провеждат обеззаразяване в операционните и приемната стая, окосиха цялата трева наоколо, а всички радиоактивни предмети, които не успяха да обеззаразят демонтираха и отнесоха със себе си — в това число и ваната в приемната стая, в която измихме пострадалите.

  И още нещо важно: ние подложихме на риск живота на пациентите, които по това време се намираха в приемната стая. Затворихме приемната стая едва тогава, когато разбрахме, че в отделението има трима заразени с радиация пациенти. През цялото време в тази болница буквално на крачка от нашите пострадали се разхождаха подрастващи, бременни жени, хора, които бяха дошли в болницата, за да получат помощ.“

  Всички документи за вписването, прегледа и лечението на пациентите, както и многобройните видеозаписи от видеокамерите са иззети от военните. Сайтът Newsader, обаче, успява да издири един случайно оцелял документ — вероятно единственият, който удостоверява, че подобно нещо наистина се е случило.

  Същият сайт цитира дозиметриста на Министерството на отбраната, дошъл на място около 19:00 — около два часа и половина след пристигането на пациентите

  Специалистът установява у тримата пострадали следното ниво на заразване: първият е получил доза от 9,000 грей, вторият — от 22,000 грей, третият — 30,000 грей.

  Така.

  Понеже както и аз, така и вие вероятно сте боси в тази тематика, нека се обърнем към справочната литература, за да разберем какво означава заразяване от няколко хиляди грей.

  Първо, следва да се отбележи, че в медицинската практика се използва милигрей (mGy), тъй като стандартната единица е прекалено голяма. Една рентгенова снимка например облъчва човека с 1,4 mGy (0.0014 грей).

  Според Уикипедия, дозата облъчване с един грей (Gy) се смята за умерена, но е достатъчна, за да се проявят симптомите на лъчева болест.

  При облъчване за няколко минути или часове с 4.5 грей 50% от облъчените хора умират. При облъчване със сходна продължителност с 10 грей 100% от облъчените хора умират.

  100%. С 10 грей.

  В Архангелската болница говорим за нива, превишаващи смъртоносните между хиляда и три хиляди пъти.

  Според исторически източници, първите, които се отзовават на помощ след чернобилската авария, са облъчени с 16,000 грей.

  Което май е единственото подобно замерване върху човек в историята. Искам да кажа преди 8-и август тази година.

  Накрая, за десерт — освен скалата за смъртоносните стойности на радиацията върху различни видове животни и копие от споменатия документ от прегледа на първия постъпил в клиниката, прилагам и една скучна снимчица с три черни чувала, оставени пред прага на Архангелската областна болница.

  В тях са дрехите на тримата пострадали.

  С радиационни показатели, превишаващи смъртоносното за човека няколко х и л я д и пъти.

  Оставям на вас да изчислите цената на живота на обикновения човек — възрастен, дете, родилка, лекар, медицинска сестра или най-обикновен парий — според хората, които стоят зад кормилото на Великата руска държава.

  Та когато някой пак ви заобяснява за чудните хубости на Путинова Русия, няма нужда да спорите с него. Просто му покажете тези три чувалчета.

  После излезте на чист въздух.

  П. П. Само по себе си радиационното облъчване не е заразно. Заразно е радиационното замърсяване — отлагането на радиоактивен материал (прах) по дрехите, кожата и тъканите на тялото (в случая и тримата пострадали в Северодвинск са имали тежки повърхностни травми и фрактури).

  Работата е там, че при прилагане на правилна процедура по обеззаразяване на телата на пострадалите (и унищожаване на дрехите), тримата облъчени, въпреки огромната приета доза от самите тях, са щели да бъдат практически безопасни за околните — лекари, сестри и пациенти от приемната стая.

  Което прави фактът, че радиоактивното облъчване е крито от лекарите часове наред още по-потресаващ, по-безчовечен, по-престъпен.

 2. Петър Пенчев on 26.08.2019 at 11:12

  Да отбележа, че авторството на горното не е мое, но темата за радиацията е премълчавана в България.

 3. 123 on 28.08.2019 at 6:34

  Уважаеми, вие наистина ли вярване на тези драсканици?
  Пишете, че смъртоносната доза е:
  „При облъчване за няколко минути или часове с 4.5 грей 50% от облъчените хора умират. При облъчване със сходна продължителност с 10 грей 100% от облъчените хора умират. 100%. С 10 грей.“

  Слагате под един знаменател облъчване с продължитеност няколко минути или часове при еднаква доза? И това ви се вижда номрално???
  Или че при облъчване с 10 грей хората умират на 100%, а на тези лекари са докарали пациент, облъчен с 30 000 грей и той все пак е жив?!? Сериозно ли?

  То бива да се драскат ала-балистики в нета, но вашето е по-вече. Ило щом е андти-ядрено е ОК! Без значение вярно или не…

 4. Петър Пенчев on 28.08.2019 at 16:30

  Аз зная, че “малка” радиация няма. Другото са подробности в измислени норми, които числа даже не ги чета.

 5. 123 on 28.08.2019 at 18:51

  Не искам да влизам в полемика, само искам да Ви кажа, че ние ЖИВЕЕМ в радиация. В дома, в планиата, на плажа, в самолета, в рентгеновият кабинет, в минералните басейни, ние поемаме радиация. Малка ли е, голяма ли, аз не се наемам да кажа. Вие, сигурно, знаейки книгите на проф. Георги Василев, можете по-добре да кажете.

  • Петър Пенчев on 29.08.2019 at 17:16

   Зная че всеки организъм по различен начин, зависи и от специфичниия му имунитет, реагира на радиацията – доказателство е податливостта на невръстните деца.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари