ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ядрената енергия във военоморските сили на САЩ

21.08.2019

В момента ВМС на САЩ разполагат с най-големия брой кораби и подводници в света с ядрени енергийни установки (ЯЕУ), което дава на флота специални възможности.
Подготовката за изграждането на ядрения флот се провежда от края на 40-те години, а реални резултати бяха получени през петдесетте и шестдесетте години, които станаха основа за по-нататъшен растеж.

 

 Американски кораби с ядрени енергиини установки. На заден план е крайцерът USS Bainbridge, в средата е USS Long Beach, на преден план е самолетоносачът USS Enterprise

Идеята за създаване на ядрена енергийна установка (ЯЕУ) за флота се появи в края на тридесетте години, но няколко години не получи достатъчно внимание.
Учените изследваха други начини за използване на ядрената енергия и флотът дотогава не можеше да разчита на принципно нови източници на енергия. Ситуацията обаче се промени веднага след края на Втората световна война.

Основните направления

Атомните подводници. Едновременно през пролетта на 1950 година се тръгва  за създаване на два вида ЯЕУ.
Първият кораб, USS Nautilus, беше предложено да бъде оборудван с водно-воден реактор разработка на „General Electric”. Успоредно с това се работи за създаване на ЯЕУ с течен натриев топлоносител – тя беше предназначена за бъдещата втора ядрена подводница USS Seawolf.

Към средата на петдесетте години беше решено да се разработи ядрена енергийна установка за надводни кораби.
Проучванията показват, че такива системи могат да бъдат полезни за самолетоносачи и крайцери.
Командването на ВМС реши да разработи и построи нови кораби от два класа, които могат да работят съвместно.

През ноември 1961 г. ВМС на САЩ прие своя първи самолетоносач с ядрена енергия USS Enterprise (CVN-65). Този кораб е поръчан през 1957 г. и е построен от 1958 до 1960 г. Следващият атомен самолетоносач стана водещ в новата серия.

Минало и настояще

Атомната подводница USS Nautilus, ядреният ракетен крайцер USS Long Beach и атомният самолетоносач USS Enterprise бяха първите резултати от програмата на Военноморските реактори и поставиха основата за по-нататъшното развитие на ядрения флот.
Те бяха последвани от нови подводници, крайцери и самолетоносачи от различни класове и проекти, оборудвани с по-нови и усъвършенствани ЯЕУ.
От времето на Наутилус няколкостотин кораба и подводници с ЯЕУ са пуснати на вода.

С течение на времето приоритетите и възгледите на командването се промениха, което се отрази на състава на ядрения флот. Сега ЯЕУ се използват на подводници и самолетоносачи.
До началото на осемдесетте години са построени и девет атомни крайцера – експлоатацията на тези кораби продължи до края на деветдесетте години.

В момента ВМС на САЩ разполагат с най-големите ядрени надводни и подводни кораби.
Списъкът на флота включва 11 атомни самолетоносача на два проекта, 14 стратегически подводни ракетоносеца и повече от 50 ядрени подводници с крилати ракети от три типа.
Това е много пъти повече, отколкото във всяка друга държава.

Очевидно Съединените щати ще продължат да поддържат своя рекорден ядрен флот, изграден на базата на постиженията на четиридесетте и петдесетте години.

Много подробности на: https://topwar.ru/161464-programma-naval-reactors-atomnaja-jenergija-dlja-vms-ssha.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари