ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


След шест години възобновяемата енергия няма да бъде по-скъпа от ядрената електроенергия

16.08.2019

Специалисти от Масачузетския технологичен институт анализираха развитието на енергията и прогнозираха кога вятърните или слънчеви станции могат да станат толкова икономически жизнеспособни, колкото ядрените централи или топлоелектрическите централи.

 

Като най-обещаваща алтернатива се счита изграждането на енергийни хранилища, които могат да задоволят нуждите на населението през натоварените часове, когато слънцето престане да свети и вятърът да духа.
Най-новата енергия вече е по-евтина от традиционната, но по отношение на нейното съхранение цената е най-важният фактор.

 Специалисти от MIT проучиха въпроса колко трябва да станат евтини съоръжения за съхранение на енергия, за да може цялата схема да стане икономически изгодна в сравнение с традиционните електроцентрали, пише  Singularity Hub.

Учените са се концентрирали върху два водещи източника на възобновяема енергия – слънцето и вятъра. Те са направили прогноза за следващите 20 години за четири региона с различна наличност на ресурси: за щатите Айова, Аризона, Масачузетс и Тексас.

Осигуряването на минимална цена на енергията, сравнима с цената на ядрената електроенергия, ще изисква намаляване на цената на батериите под 20 долара за kWh, а за да се конкурират с газовите електроцентрали (ГЕЦ), цената им трябва да бъде намалена до $5/kWh.

Въз основа на съвременните технологии тези цели изглеждат недостижими. Има технологии, които могат да поддържат разходите под нивото от $20/kWh – например помпеноакумулиращи водни електроцентрали (ПАВЕЦ) или хранилища със сгъстен въздух – но те изискват много пространство и специфични географски условия.

Въпреки бързия спад на цените, цената на водещата – литиево-йонна – технология падна само до нивото от $ 200/kWh. Алтернативните батерии (например, проточните) могат да бъдат по-изгодна замяна, но такива системи са предимно експериментални.

Но има и друг сценарий, който беше разгледан от MIT: какво ще стане ако възобновяемите източници задоволяват не 100% от нашите нужди, а 95%? А ядрената енергия, както и досега, да се използва за най-сложните условия?
В този случай слънчева или вятърна електроцентрала плюс хранилище на електроенергия могат да се сравняват по икономическа изгода с АЕЦ на цена от $ 150/kWh. И това ниво на цените може да бъде достигнато в средата на следващото десетилетие, подчертават изследователите.

Източник: http://www.nanonewsnet.ru/news/2019/cherez-shest-let-chistaya-energiya-stanet-ne-dorozhe-atomnoi?utm_campaign=subscribe_techno&utm_medium=email&utm_source=subscribe

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари