ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Учените фиксираха на Маршаловите острови ниво на радиация „като в Чернобил 1986“

04.08.2019

Като причина за толкова силно радиоактивно замърсяване на природата са посочени изпитанията на ядрени оръжия от САЩ.

 

 

 

Учени от Колумбийския университет в САЩ съобщават за изключително високи нива на радиация в някои райони на Маршаловите острови. Според доклада на изследователите, в някои райони нивото на радиоактивно замърсяване може да се сравни със ситуацията в атомната електроцентрала в Чернобил към момента на аварията през 1986 година.

Един от авторите на изследването, доцентът в университета, Иван Николич-Хюз, съобщава, че концентрацията на радиоактивни изотопи на някои от островите, включително в атолите Бикини и Наен, многократно надвишава максимално допустимото ниво.

„Въз основа на нашите резултати стигнахме до извода, че за да се гарантира безопасното преживяване на атолите на Бикини и Ронгелап, е необходимо по-нататъшно възстановяване на околната среда, за да се избегнат потенциално вредните ефекти на радиацията“, цитира думите на учения телеканалът „Fox News“.

Както е посочено в документа, многократните изпитания на ядрени и термоядрени оръжия от американските военни в региона са причината за радиоактивното замърсяване.

Трябва да се отбележи, че в периода от 1946 до 1958 г. на Маршаловите острови са взривени 67 ядрени бомби. Сред тях през 1954 г. е изпитана бомбата Castle Bravo, най-мощната в цялата история на ядрените изпитания на САЩ.
Мощността и надхвърля 1000 пъти силата на бомбите, хвърлени върху Хирошима и Нагасаки в края на втората световна война.

Подробности на: https://life.ru/t/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8/1233508/ uchionyie_zafiksirovali_na_marshallovykh_ostrovakh_urovien_radiatsii_kak_v_chiernobylie

 

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари