ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Турция – На площадката на строящата се АЕЦ „Аккую” пристигна първото едрогабаритно оборудване

31.07.2019

На строителната площадка на АЕЦ „Аккую“ пристигна първото крупногабаритно оборудване за Първи енергоблок – уловителят на стопилка.

 

 

 

Той ще бъде поставен под корпуса на ядрения реактор и представлява съд с форма на конус с тегло 150 тона, изработен от стомана, устойчива на високи температури.

„Видяхме, че на площадката е доставено важно оборудване, което е елемент от системата за безопасност – уловителят на стопилка. Устройството е проектирано за АЕЦ от трето поколение, към което принадлежи и АЕЦ „Аккую“.
То позволява да се повиши нивото на ядрената безопасност и до края на тази година ще завърши монтажът му“, заяви министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез.

Уловителят на стопилка е най-важният елемент от пасивните системи за безопасност на АЕЦ с реактори от поколение „три плюс“. В случай на надпроектни аварии той предпазва от попадане на радиоактивни материали от активната зона на реактора в околната среда.
Уловителят на стопилка за АЕЦ „Аккую“ е произведен от руското предприятие ТЯЖМАШ. Първите две устройства, изработени в завода, вече са монтирани в АЕЦ „Тянван“ в Китай, две са изпратени за доставка за АЕЦ „Рупур“ в Бангладеш, а четири са предназначени за АЕЦ „Куданкулам“ в Индия.

Подробности на: https://www.rosatom.ru/journalist/news/na-stroyploshchadku-aes-akkuyu-turtsiya-pribylo-pervoe-krupnogabaritnoe-oborudovanie/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари