ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Руската горивна компания ТВЕЛ ще внедри ново гориво в чешката АЕЦ „Дуковани“ – прессъобщение

30.07.2019

Горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ, и чешката национална енергийна компания ČEZ a.s. сключиха договор за внедряване на нова модификация ядрено гориво РК-3+ за реактори ВВЕР-440 в АЕЦ „Дуковани“.

 

В рамките на проекта ядреното гориво ще премине комплекс от различни дореакторни тестове, като резултатите им ще бъдат основа за последващото му лицензиране в Държавния комитет по ядрена безопасност на Чехия.

Ще бъде използван опитът от работата на прототипа на горивото в Четвърти енергоблок на Колската АЕЦ в Мурманска област, където то се експлоатира успешно от 2010 г.

Принципната разлика на работната касета РК-3+, в сравнение с предишното поколение гориво за ВВЕР-440, е усъвършенстваната конструкция, която позволява подобряване на физическите и топлохидравличните характеристики на горивото.
Новата модификация има и увеличено разстояние между твеловете, което ще позволи да се оптимизира водно-урановото съотношение в активната зона на реактора и като цяло да се повиши ефективността при експлоатацията на ядреното гориво. Внедряването на новата касета ще позволи увеличаване на продължителността на горивния цикъл в централата.

„Новият проект за преминаване на АЕЦ „Дуковани“ към гориво РК-3+ ще помогне да се оптимизира стратегията на горивния цикъл на централата и да се повиши безопасността и икономическата ефективност на енергоблоковете“, отбеляза вицепрезидентът по научно-техническата дейност на ТВЕЛ Александър Угрюмов.

АЕЦ „Дуковани“, с инсталирана електрическа мощност от 2040 MW, има четири енергоблока с реактори ВВЕР-440, въведени поетапно през 1985-1987 г.
Ежегодно електроцентралата произвежда приблизително 13 милиарда kWh електроенергия, което покрива около 20% от потреблението в Чехия.

Заедно с АЕЦ „Темелин“ (с два енергоблока с реактори ВВЕР-1000), атомните електроцентрали на ČEZ осигуряват 35% от цялата електроенергия в страната. По този показател Чехия е сред десетте страни с най-голям дял на атомната енергия в енергобаланса си.
От въвеждането си в експлоатация, двете чешки АЕЦ работят с руско ядрено гориво, произведено в Машиностроителен завод в град Електростал.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари