ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Горещините в Европа са заплаха за работата на ядрените реактори и още нещо

29.07.2019

Рекордното горещо време, установено в Европа, доведе до спиране на енергоблокове в АЕЦ и завишаване на цените на електроенергията.
Сушата провокира горски пожари и спад в нивото на реките. Това излага на риск някои отрасли на селското стопанство. Това съобщава Lenta.ru позовавайки се на агенция Bloomberg.

 

 

 

По-специално, поради времето, Electricite de France, която произвежда около три четвърти електроенергия във Франция, трябваше да намали редица мощности, защото водата в реките се затопли толкова много, че вече не можеше да охлажда ефективно реакторите.
Два са спряни, в близко бъдеще се планира да се намали наполовина мощността на още два. Това доведе до повишаване на цените на електроенергията – те скочиха до максимума от зимата.

Германските земеделски производители са загрижени, че горещината през последните години е станала почти обичайно явление.
Поради сушата и падането на нивото на Рейн, което усложнява напояването, те планират да изоставят сеитбата на рапица през следващите месеци. Най-тежко горещините засягат царевицата. Германският производител Agravis Raiffeisen заключи, че реколтата ще падне рязко, ако в близко бъдеще не валят дъждове.
Някои земеделски стопани са решили да приберат царевицата за силаж, без да чакат да узрее – да се осигури храна за животните.

По-рано представител на германската метеорологична служба Deutscher Wetterdienst Андреас Фридрих (Andreas Friedrich) обяви, че очакваната горещина ще бъде една от най-силните през последните години. В края на тази седмица рискът от пожари ще се увеличи в повечето части на страната.
В същото време температурата на въздуха може да бъде 10 градуса по-висока от средната за юли. В Лондон рекордът от юли (36,7 градуса по Целзий) най-вероятно ще бъде бит в четвъртък, 25 юли, а Париж ще се затопли до 40 градуса в същия ден. Също така, температурите във Великобритания, Белгия и Холандия ще се повишат до рекордно високи стойности.

По-рано ООН предупреди, че 2019 година ще бъде една от най-горещите, а петгодишният период от 2015 до 2019 г. ще победи рекорда за най-високите средни температури на въздуха в цялата история на наблюдението.
Причината за това време бяха две области на високо налягане над Гренландия и Северна и Централна Европа. Те блокират циклона, който може да охлажда въздуха. В резултат се появява струя горещ въздух, простиращ се от пустинята.

Източник: http://www.grani.lv/economics/109166-zhara-v-evrope-postavila-pod-ugrozu-yadernye-reaktory.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари