ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Великобритания – Предложен е модел за финансиране на нови ядрени мощности на базата на активите

27.07.2019

Правителството на Великобритания подкрепя предложението за нов модел на финансиране на проекти за атомни електроцентрали.
Той е базиран на принципа да се предплаща чрез сметките за електроенергия на потребителите, за да може да се съживи секторът, който е засегнат от отмяна на нови проекти и високи разходи.

 

Консултациите за финансирането на бъдещи АЕЦ от потребителите идват в период, в който кабинетът на Острова цели да постигне нулеви въглеродни емисии до 2050 г.

Половината от проектите за изграждане на нови АЕЦ пропаднаха през 2018 г. заради невъзможност да се осигури необходимото частно финансиране.
В това число е решението на Hitachi да спре изграждане на АЕЦ „Уилфа“ в Северен Уелс, проект оценяван на близо 22 млрд. лири, както и отказът на Toshiba от идеята за строителство на АЕЦ „Мурсайд“ в Къмбрия.

В същото време, според разчетите на правителството, 7 от съществуващите 8 АЕЦ във Великобритания ще бъдат изведени от експлоатация до 2030 г.
Предложението за нов модел на финансиране вероятно ще бъде критикувано заради рисковете от натоварване на потребителите, пише Financial Times.

Много подробности на: http://world-nuclear-news.org/Articles/UK-considers-Regulated-Asset-Base-model-to-finance

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19