ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Гигантските батерии и евтината слънчева енергия изтласкват изкопаемите горива от мрежата

23.07.2019

Най-голямата електроцентрала, която се строи близо до Лос Анджелис, е чудесен пример за това как този регион се подготвя за пълен преход към възобновяеми източници.

 

Най-важната характеристика на проекта е рекордното намаляване на себестойността на електроенергията до 1.977 цента на kWh директно от панелите и 1.3 цента от батериите. Това е по-евтино от електроенергията, която може да осигури ТЕЦ на всякакъв вид изкопаеми горива.

Поради по-ниските разходи за слънчева и вятърна енергия традиционните енергийни компании няма да могат лесно да издържат на конкуриренцията. Миналата седмица банкрутът бе обявен от една от най-големите американски компании за въглища Revelation Energy LLC.

Новата станция с мощност 400 MW в Калифорния ще генерира около 876 000 MWh електроенергия годишно, което е достатъчно, за да осигури 65 000 къщи с електричество през дневните часове.

Ключовият момент е инсталирането на батерии с голям капацитет за изглаждане на скоковете в консумацията на енергия в мрежата. След залез слънце акумулаторният комплекс с мощност 800 MWh ще доставя енергия в мрежата. Тази енергия ще струва на потребителите още по-евтино.

Резкият спад на цените води до преход към възобновяеми енергийни източници с акумулаторни батерии. През март анализът на Bloomberg New Energy Finance върху повече от 7 000 глобални проекта за съхранение от показа, че цената на литиево-йонните батерии с общо предназначение е спаднала с 76% от 2012 г. а само през последните 18 месеца – с 35%, до $ 187 за MWh.

Друга фирма за проучване на пазара, Navigant, прогнозира по-нататъшно двойно намаляване на цените до 2030 година. В резултат цената ще бъде значително по-ниска от тази, която компанията 8minute Solar Energy, изпълнител на строителството на соларна централа близо до Лос Анджелис, понастоящем залага в себестойността на електроенергията.

Въпреки че проектът в Лос Анджелис може да изглежда евтин, но общите разходи за пълен преход към система за възобновяема енергия са много високи.
Миналия месец изследователската компания Wood Mackenzie оценяваше цената на „декарбонизацията“ само на американската мрежа на 4,5 трилиона долара.
Приблизително половината от тази сума ще отиде за инсталиране на 900 GW батерии за и други технологии за съхранение на енергия. Сега общият капацитет на всички системи за съхранение на батерии в света е само 5,5 GW. Но когато други градове последват примера на Лос Анджелис, цената на батериите непременно ще падне поради масовото производство на такива системи, твърдят експерти.

Подробности на: https://www.sciencemag.org/news/2019/07/giant-batteries-and-cheap-solar-power-are-shoving-fossil-fuels-grid

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари