ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Калининска АЕЦ – Три от четирите енергоблока бяха изключени аварийно поради късо съединение в откритата разпределителна уредба (ОРУ) – подробности

19.07.2019

Вчера всичи български медии се надпреварваха да обясняват какво се е случило в ОРУ на Калининската АЕЦ. Радостното е, че никоя от тях не се втурна да прави свободно съчинение по темата. Дежурните ядрени експерти също се въздържаха.
Сега ви предлагам подробности с кратък коментар.
 

Официалното съобщение

Министерството на енергетиката на Руската Федерация публикува официално съобщение на сайта си: https://minenergo.gov.ru/node/15341

 

Описани са подробно всичките събития във функция от времето, но аз ще преведа само началото, което за нашите СМИ се оказа повече от достатъчно:

На 18 юли в 05:02 на Калининската АЕЦ по действие на защитата беше изключена първа шинна система 750 kV. В същото време, под действието на противоаварийната автоматика блок 1 с мощност от 1000 MW е изключен поради продължителен късо съединение чрез системи за аварийно управление за предотвратяване на нарушаване на стабилността и е намалена мощността на трети блок  с мощност от 1000 MW от 1061 MW до 476 MW; енергийни блокове № 2, 4 (с мощност 1000 MW) бяха изключени под действието на защитите.
Като цяло Калининската АЕЦ намали мощността си с 3 784 MW от 4 267 MW до 483 MW.

Има още много подробности, с които специалистите могат да се запознаят.

Плнира се до края на днешния ден и трите енергоблока да влязат в паралел с енергийната система.Първи ще бъде четвърти блок, който трябва да излезе на номинална мощност (1000 MW) около 4 часа сутринта.

Съобщението на Калининската АЕЦ

 

 

Главният инженер на КалАЕЦ разказа на широката общественост за случилото се във видеообращение, което можете да видите на:
https://www.facebook.com/rosatom.ru или
https://vk.com/video-131845999_456239204

Б.Р. – Предаването на произведената електроенергия към енергийната система е едно от потенциално критичните места в схемата на АЕЦ.
Основното технологично оборудване на ОРУ е много скъпо но и надеждно, затова почти не е предвидено дублирането му – особено в оперативен порядък.


Най-важното, според мен е, че нито един консуматор не е останал без електрозахранване, благодарение на задействаните веднага резерви на системата.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари