ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ трябва да удължат срока на експлоатация на ядрените реактори, за да съживят отрасъла

16.07.2019

 САЩ планират да удължат живота на съществуващите АЕЦ и да развиват нови технологии в стремежа си да възродят отрасъла, който е от жизнено важно значение за енергийната сигурност на страната.
Това каза заместник-министърът на енергетиката Дан Бруйет (Dan Brouillette) на енергийна конференция на Международната агенция по енергетика (МАЕ) в Париж.
Американската ядрена индустрия е в стагнация от години. Няколко ядрени енергоблока бяха затворени, а проектът за изграждане на два реактора в Южна Каролина бе прекратен през 2017 г.

„Убедени сме, че развитието ядрената енергетика, благодарение на съществуващите АЕЦ и иновативните технологии, са от ключово значение за енергийната и национална сигурност на страната ни, както и за нейното устойчиво екологично развитие“, обяви Бруйет.

Американското министерство на енергетиката споделя мнението на МАЕ, че удължаването на живота на съществуващите ядрени мощности е може би най-конкурентният вариант за производство на електроенергия с ниски въглеродни емисии.
По данни на Световната ядрена асоциация, САЩ разполагат с около 100 АЕЦ, които през 2018 г. са произвели около 20% от общата електроенергия на страната. Първоначалните 40-годишни лицензии за експлоатация на централите в повечето случаи са удължени до 60 години.

Източник: https://www.reuters.com/article/us-usa-nuclearpower/u-s-to-extend-nuclear-reactor-lifespans-in-bid-to-revive-industry-idUSKCN1U61YH

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19