ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия и Лаос развиват заедно ядрената енергия за мирни цели – прессъобщение

11.07.2019

Руската корпорация „Росатом“ и Министерството на енергетиката и въгледобива на Лаос подписаха два меморандума за разбирателство по време на 15-то заседание на Междуправителствената руско-лаоска комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество.

 

 

Документите бяха парафирани от заместник генералния директор на „Росатом“ Николай Спаски и от заместник-министъра на енергетиката и въгледобива на Лаоската народнодемократична република – д-р Синава Суфанувонг.

        С първия меморандум партньорите се договориха за съвместни образователни проекти в сферата на ядрените технологии – стажове, обмен на кадри, обучение на студенти от Лаос в руски университети, разработка на учебни и научни материали, провеждане на олимпиади и квалификация на преподаватели.

Вторият меморандум определя съвместни действия за популяризиране на атомната енергетика в Лаос и информирането на местното население за съвременните ядрени технологии.

Споразуменията са продължение на общите усилия на двете държави за развитие на сътрудничеството им в областта на атомната енергетика.

За справка:

Първият меморандум за сътрудничество за използване на ядрената енергия за мирни цели между „Росатом“ и Министерството на енергетиката и въгледобива на Лаос бе подписан на 14 април 2016 г.

На 26 септември 2017 г. в Москва по време на среща между министър-председателите на двете страни – Дмитрий Медведев и Тхонглун Сисулит, бе подписана Пътна карта за руско-лаоско сътрудничество за използването на ядрената енергия за мирни цели.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари