ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Плаващият атомен енергоблок „Академик Ломоносов” е предаден на собственика и се подготвя за транспортиране до Чукотка

10.07.2019

Уникалният плаващ атомен енергоблок „Академик Ломоносов“, построен в „Балтийски завод“, е предаден на клиента – „Концерн Росенергоатом”, част от държавната корпорация „Росатом“.
Подписан е сертификат за приемане, според който енергоблокът е преминал всички предвидени в техническия проект изпитания и успешно е потвърдил своите характеристики.

 

Припомняме, че наскоро „Концерн Росенергоатом“ получи лицензия от „Ростехнадзор“ за експлоатация на плаващия атомен енергоблок за период от 10 години – до 2029 г.( http://atominfo.bg/?p=73103)
„Прехвърлянето на построения обект е забележителен етап. Сега започваме подготовка на „Академик Ломоносов“ за транспортиране до мястото на постоянната му дислокация – в град Певек в Чукотска автономна област“, заяви генералният директор на „Концерн Росенергоатом” Андрей Петров.

През това време в Певек ще се работи по изграждането на сухоземни и хидротехнически структури на „Академик Ломоносов“, както и по инфраструктура, която ще осигури пренос на електроенергия към мрежата на „Чукотенерго”.

„Академик Ломоносов“ е пилотен проект на серия мобилни транспортируеми енергийни блокове с малка мощност. Съоръжението е нов клас енергийни източници, базирани на руски ядрени корабостроителни технологии.
Плаващата АЕЦ е проектирана с запас на безопасност за противодействие на външни заплахи. Разполага с две реакторни установки КЛТ-40С с проектна електрическа мощност до 70 MW и 50 Гкал/ч топлинна енергия. Това е достатъчно да се гарантира енергийното потребление на град с население от около 100 хиляди души.

Подробности на: http://www.atominfo.ru/newsy/z0895.htm

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари