ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай – Смогът изяжда 12% от и без това скромните възможности на слънчевата енергетика

09.07.2019

Китай се стреми към „озеленяване” енергетиката на най-голямата икономика в света – главно чрез развитието на слънчевите генерации и бурния ръст на вятърните електроцентрали (+20% годишен ръст на производството).

 

От друга страна, възможностите на слънчевите клетки са ограничени, а не само от облаците и излизането на слънцето от хоризонта. Атмосферното замърсяване причинява смог, който абсорбира някои от слънчевите лъчи и по този начин намалява вече не много високата ефективност на фотоклетките.

В своята разработка, международен екип от учени изследва ефекта от смога върху енергията, която слънчевите панели събират. Изследователите се възползваха от метеорологичните данни в различни части на Китай и стигнаха до заключението, че през 60-те години такива инсталации биха могли (ако са били построени до този момент) да произвеждат електроенергия с коефициент на използвне на инсталираните мощности (КИИМ) около 16%.
Това означава, че фотоволтаиците, които при оптимални условия могат да произвеждат киловат, дават средно 160 вата. И това е добър показател.
През 2016 г., според учените, КИИМ вече е достигнал 15%, въпреки че през изминалите години той е падал дори по-ниско – до 14,5% в края на 20 и началото на 21 век.

За сравнение: КИИМ на добрите атомни електроцентрали надвишава 90%, докато този на китайските топло- и електроцентрали е около 55%.
Последното обаче не означава, че те имат ниска ефективност, тъй като централите за комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия могат бързо да променят мощността си и са специално разработени с голям запас за маневриране (марж). Инсталираната мощност на топлоелектрическите централи (ТЕЦ)също е два пъти по-висока от средногодишната.

Учените смятат, че замърсяването на въздуха е „откраднало“ от китайските жители около 12-13% от електроенергията, която активно развиващите се слънчеви електроцентрали могат да произвеждат.
В абсолютни числа това е около 14 TWh през 2016 година. Толкова произвежда най-голямата АЕЦ на Русия (Балаково) за малко повече от пет месеца, а толкова много електроенергия произвежда през цялата зима ВЕЦ „Трите пролома” – най-голямата не само в Китай, но и в света.

Единодушно е мнението, че основен замърсите на въздуха са ТЕЦ на въглища.

Много подробности на: https://chrdk.ru/news/kitai_smog_by_poluchat_na_12_solnechnoi_energii_bolshe_esli_by_ne_smog

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари