ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Изключване на генератора на Блок 6 от електроенергийната система – съобщение на АЯР

05.07.2019

 

 Изключване на генератора на блок 6 от електроенергийната система – съобщение на АЯР

 

Ядрено съоръжение: Шести блок на АЕЦ „Козлодуй”
Дата: 03.07.2019 г. Час: 13:50
Наименование на събитието: Изключване на генератора на блок 6 от електроенергийната система
Кратко описание:На 03.07.2019 г. 6-ти блок работи на номинална мощност. В 13:50 ч. блокът е изключен от електроенергийната система (ЕЕС) на страната поради задействане на електрическа защита на генератора. Мощността на реакторната инсталация е намалена до 40 % от номиналната в съответствие с проектните алгоритми на защитите. Установено е, че причината за задействане на защитата е формиран недостоверен сигнал за наличие на късо съединение, което води до изключване на генератора. След отстраняване на причината за задействане на защитата в 17:51 ч. генераторът е включен в паралел с ЕЕС на страната и е започнато повишаване на мощността на блока.Няма нарушаване на пределите и условията за експлоатация. Събитието не е довело до промяна на радиационната обстановка.Назначена е комисия за анализ на събитието.

 

Оценка на събитието по скалата на ИНЕС: Под скалата/Ниво 0
Без значимост за безопасността

 

 

 

2 Responses to Изключване на генератора на Блок 6 от електроенергийната система – съобщение на АЯР

 1. ВМЕИ Ленин on 05.07.2019 at 9:15

  От написаното по-горе, излиза, че сигналът е генериран от система за проактивно установяване на предстоящи къси съединения.

  Предсказване на земетресение в областта на енергетиката се нарича това.

  • Красимир Христов on 05.07.2019 at 21:10

   Уважаеми колега!
   Ами, ако всичко не е точно така както Вие и някой от авторитетите в социалните мрежи се опитват да гадаят?
   Познавам много добре инспекторите от екипа на АЯР, които работят на място в централата.
   С ръка на сърцето мога да ви кажа, че някои от тях са наясно, до части от секундата, как се е развил процеса.
   Затова в първата си публикация (http://atominfo.bg/?p=73232)се въздържах да гадая. Но от АЕЦ „Козлодуй“, както казва поговорката, „Нито вест – нито кост“.
   Няма да критикувам регулатора, но ще споделя разочарованието си – толкова лишено от конкретност съобщение отдавна не съм срещал. Къде е станало това „лъжливо“ късо съединение и от какъв тип е – междуфазно, фаза земя или нещо друго?

   По принцип – Формирането на недостоверен сигнал не е изключено и може да се дължи на редица причини като например: повреден датчик; нарушена връзка между изхода на датчика и входа на устройството, което контролира този параметър; неизправност на самото устройство (контролер)и редица други.
   Възможно е да има някаква грешка и в заложения алгоритъм за отработване на такава ситуация, защото активирането на електрическата защита на генератора само по един лъжлив сигнал, за мен, е отстъпление от елементарните принципи за изграждане на защитите. Как се отработва, например, загубата на информация за състоянието на критично важен елемент от схемата, след като има поне няколко косвени показатели за състоянието му? Хвърлянето на 1000 MW не е безобидно за енергийната система!
   И още нещо, много важно, – КАГ има ограничен ресурс за сработване (изключване) под номинален товар. Ако някой път стане дума ще ви разкажа спомените си за една наистина критична ситуация свързана с изключване на КАГ под номинален товар.
   Важното е, че вече всички такива ситуации се контролират автоматично, на момента стават известни и се записват в архива.
   Каква е била точно ситуацията колегите извън централата няма да разберат, а АЯР вероятно ще си замълчи.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари