ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Среща с представители на медиите на тема – Защо АЕЦ „Козлодуй“ и АЕЦ „Белене“ не могат да бъдат втори Чернобил? – презентация

03.07.2019

По повод на нашумелия сериал на HBO и растящия интерес сред младите хора за събитията на които не са били свидетели и за всички вълнуващи се от това, дали е възможно повторение на Чернобилската трагедия, вчера „Булатом” организира среща-разговор с медиите.

 

Двамата ядрени специалисти и свидетели на събитията от онова време Станислав Георгиев – секретар на „Булатом” и Сергей Цочев – бивш дългогодишен председател на агенцията за ядрено регулиране (АЯР) завладяващо разказаха за аварията в АЕЦ „Чернобил” и какви преобразувания претърпя нормативната база и разбирането на ядрената общност по отношение на безопасността на АЕЦ.

 Председателят на „Булатом” Богомил Манчев, който активно подпомагаше журналистите в изясняване на същността на нещата, между другото недвусмислено подчерта ролята на човешкия фактор и при трите най-големи аварии на АЕЦ по света.

Понеже през вчерашния ден много се изговори и изписа по темата на срещата, а и по текущите въпроси около АЕЦ „Белене”, реших да ви дам възможност да черпите „вода от извора”.

Предлагам на вашето внимание презентацията, която направи г-н Станислав Георгиев – „Аварията в АЕЦ „Чернобил” – Може ли да се случи и у нас”.

ляв бутон – за по-голям размер на изображението

 

 

 

 

 

Tags: , , ,

3 Responses to Среща с представители на медиите на тема – Защо АЕЦ „Козлодуй“ и АЕЦ „Белене“ не могат да бъдат втори Чернобил? – презентация

 1. Георги on 04.07.2019 at 13:58

  Защо не са поканени за коментар:
  Илиян Василев
  Георги Касчиев
  Христо Казанджиев?

  Благодаря за вниманието нямам нужда от отговор…

  • TSO on 04.07.2019 at 23:13

   XXI век сме, колега. Номерът с позицията „Питам, ама отговор не искам.“ се изчерпа в края на миналото столетие. Попитали сте, ще получите отговор. Иначе излиза, че сте по презумция от правилната страна на барикадата.

   Ядрената енергетика в цял свят се крепи на крехкия баланс между полза, риск и обществена приемливост/търпимост. Доказването на ползите и оборването на нереалистичните рискове, както и ясно и точно обясняване на реалните такива, е задача на хората, които искат да развиват този бизнес. Искат да го развиват честно и прозрачно. В конкретния случай, темата на дискусията е „Защо АЕЦ „Козлодуй“ и АЕЦ „Белене“ не могат да бъдат втори Чернобил?“, а не „Крие ли опасности ядрената енергетика по принцип?“. Ангажираните в презентацията са компетентни в своята област хора, с доказан международен опит.

   Хората, които вие цитирате, са също с международна известност. Имат пълно право да си изградят теза, да подготвят презентация, да поканят медии и граждани и да докажат своите съждения. Убеден съм, че тяхното мнение също ще намери място на този сайт, стига те да пожелаят това. Коректното поднасяне на фактите е задължително, а всеки сам ще си направи изводите на коя от тезите да заложи, като определи за себе си какво е „полза“, какво е „риск“ и в коя посока за него се накланят везните.

  • Красимир Христов on 07.07.2019 at 17:17

   Не знам какво биха казали уважаемите експерти, но с интерес прочетох една статия, която горещо препоръчвам на своите читатели.
   В нея са разгледани много факти и се обсъждат различните версии за аварията.
   https://life.ru/t/%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B1%D1%8B%D0%BB%D1%8C/1227205/dielo_o_krasnoi_knopkie_kak_sudili_rukovoditieliei_chiernobylskoi_aes

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари