ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ижорските заводи ще произведат оборудване за управление на ОЯГ в АЕЦ „Козлодуй”

01.07.2019

Ижорските заводите, включени в групата на ОМЗ, са сключили договори за производство на чохли за транспорт и резервни части за пети и шести енергоблок на АЕЦ “Козлодуй”.

По силата на договорите, Ижорските заводи ще произведат 22 транспортни чохъла с общо тегло около 135 тона и ЗИП за пети и шести енергоблок на АЕЦ Козлодуй.

Транспортен чохъл

Транспортният чохъл (калъф) е метална конструкция с височина 4750 мм, диаметърът на централната част е около 1450 мм, а теглото е 6,15 тона.

Основното му предназначение е да се транспортират и съхраняват в мокрото хранилище за ОЯГ (ХОГ) по 12 броя изправни (херметични) касети с отработено ядрено гориво (отработили топлоотделящи сборки).
Те до тогава са съхранявани за определено време в приреакторните басейни за отлежаване на касетите (БОК) на съответните енергоблокове (пети или шести).

Ижорските заводи и АЕЦ „Козлодуй”

АЕЦ “Козлодуй” е пусната в експлоатация през 1974 година. Ижорски заводи доставиха ключово оборудване за всичките шест енергийни блока на българската централа. Всеки от реакторите, които понастоящем работят в АЕЦ Козлодуй, е водещият прототип на серийните енергийни реактори от водно-воден тип ВВЭР-1000, произвеждани в Ижорските заводи.

Успешното възобновяване на сътрудничеството с българските партньори в областта на ядрената енергетика започна през 2013 г., когато Ижорски заводи започнаха изработването на 39 чохъла за съхранение и транспортиране на отработено ядрено гориво (ОЯГ) с общо тегло 240 тона. Производството на оборудването бе завършено през 2016 година.

За справка

Ижорски заводи е едно от най-старите промишлени предприятия в Русия, основано през 1722 г. с указ на Петър I. Днес Ижорски заводи представлява модерно машиностроително предприятие, което проектира и произвежда оборудване за ядрени съоръжения, химическо и нефтено машиностроене.

Публично акционерно дружество „Обединени машиностроителни заводи“ („Уралмаш-Ижора Груп“) е една от водещите компании за тежко машиностроене, специализирана в инженеринг, производство и сервизно обслужване на оборудване за ядрената енергетика, нефтохимията и нефта и газа, добива, както и производството на специални стомани и промишлени услуги.
Производствените обекти на ОМЗ се намират в Русия и Чехия. Основен акционер и финансов партньор на ОМЗ Груп е Газпромбанк – АД.

Б.Р. – Предлагам ви да разгледате внимателно една свежа презентация, която по чудо е достъпна в мрежата.

 

Ще научите много неща за ЯГЦ и управлението на ядреното гориво в АЕЦ „Козлодуй” и по света на: https://nucpower.info/UPLOADS/SEM2017/2_%d0%af%d0%93%d0%a6%20%d0%b8%20%d0%af%d0%93.pdf

Tags: , ,

One Response to Ижорските заводи ще произведат оборудване за управление на ОЯГ в АЕЦ „Козлодуй”

  1. Петро Безпалчук on 01.07.2019 at 10:15

    Много интересна информация, обаче още тече процедура по избор на доставщика за тази „чохли“ до 15.07.2019г. – http://www.kznpp.org/index.php?lang=bg&p=actuality&p1=communally_orders&id=4324

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари