ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Смоленска АЕЦ – На енергoблок № 3 за първи път започна промишлено производството на радиоизотопа Co60

30.06.2019

На Смоленска АЕЦ е започнало зареждането на допълнителни кобалтови погълтители (ДКП) в реакторната инсталация на енергоблок № 3.
Това е последният етап от първоначалното зареждане в рамките на мащабния проект за промишлено производство на кобалт-60 (Co60), който се търси на международния пазар.

Проектът за производство на изотопа Co60 в Смоленска АЕЦ стартира през септември 2017 г., когато на първи енергоблок беше зареден първият ДКП.
През юли 2018 г. ДКП бе поставен в реактора на енергиен блок №2.

 

 

 

Процесът на облъчване на кобалта за получаване на необходимата активност продължава 5 години. След изваждане на облъчените продукти от реактора, специалистите ще разделят кобалтовите погълтители на елементи и ще ги заредят в транспортни контейнери.
Окончателната подготовка на продукцията за транспортиране до клиента ще се извършва от специалистите на Ленинградската АЕЦ: там те произвеждат Co60 повече от 20 години и имат необходимата техническа база и богат опит.

Областите на приложение на радиоизотопа са обширни: използва се в ядрената медицина, лъчева терапия, за стерилизация на медицински инструменти и материали, хранителни продукти, повишаване на якостта на полимерите, проверка на качеството на металните изделия, очистване на промишлени отпадъци, стимулиране на добива на зърнени и зеленчукови култури.

Количеството на изотопа Co60, извлечен след 5 години от енергиен блок № 3, ще позволи стерилизация на над 446,5 хиляди тона медицински изделия и козметични препарати със специално предназначение; да се пастьоризират около 744 хиляди тона подправки или 2,3 милиона тона месо, повече от 1 милион тона зърнени култури, 55 милиона тона зеленчуци и картофи.
Подробности на: http://www.energyland.info/analitic-show-187811?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+energyland+%28Energyland.info+-

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари