ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Bloomberg: до 2050 година вятърът и слънцето ще осигурят 92% от енергийните нужди на ЕС

25.06.2019

Аналитичната компания BloombergNEF представи нов доклад за развитието на възобновяемата енергия. Според оценката на BNEF енергията на слънцето и вятъра вече е най-евтиният вариант за въвеждане на нови енергийни мощности в две трети от света.

По-нататъшното развитие на отрасъла ще доведе до факта, че към 2050 г. слънцето и вятърът ще произвеждат 48% от световната електроенергия. Днес техният дял е около 7%.

Приносът на въглищата за световното производство на електроенергия за тридесет години ще бъде намален от сегашните 37% на 12%, а петролът на практика ще престане да се използва за тези цели.
Делът на природния газ, както и ядрената и хидроенергията ще се променят малко.

Най-бързият процес на преход към възобновяема енергия ще бъде в Европа. Благодарение на строгата политика, до 2050 г. 92% от електроенергията в ЕС ще бъде генерирана от чисти източници. В САЩ и Китай декарбонизацията ще отнеме повече време.

Според прогнозата на BNEF до 2050 г. търсенето на електроенергия ще се увеличи с 62%.
Изграждането на нови производствени мощности ще изисква инвестиции от 13,3 трилиона долара. От тях 5,3 трилиона долара ще бъдат изразходвани за вятърна енергетика и 4,2 трилиона долара за слънчева енергетика. В допълнение, 840 милиарда долара ще бъдат изразходвани за внедряване на системи за съхранение на електроенергия.

 

Авторите на доклада отбелязват, че въпреки бързия растеж на възобновяемите енергийни източници, перспективите за запазване на глобалното покачване на температурата на ниво 2 °C остават мътни.
От една страна, траекторията на декарбонизация на много страни е съвместима с целите на Парижкото споразумение, поне до 2030 г. След това обаче ще са необходими много повече усилия за намаляване на емисиите на парникови газове, включително развитието на ядрената и водородната енергия, както и на системите за улавяне на въглероден двуокис.

Дори в напредналата Европа не всички страни са готови да преминат към чиста енергия. От 28-те държави-членки на ЕС само 8 са обявили стратегия за отказ от въглищата.
Това означава, че 40% от въглищните електроцентрали на континента ще продължат да работят и след 10 години.

Източник: https://hightech.plus/2019/06/21/bloomberg-k-2050-veter-i-solnce-obespechat-92-energopotrebnostei-es

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари