ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Швейцария се замислят за възраждането на ядрената енергетика – тя е по-щадяща за околната среда

24.06.2019

На фона на климатичните протести по целия свят в Швейцария се замислят за възможността за използване на мирния атом, съобщава SRF. Страната се оттегли от ядрената енергетика през 2011 г. след аварията в атомната електроцентрала Фукушима-1, но сега швейцарските политици отново я считат за екологичен източник на електроенергия, тъй като атомните електроцентрали не отделят въглероден диоксид, обяснява швейцарският телевизионен канал.

 

Свободната демократическа партия на Швейцария ще обсъди новия курс на партията с по-голям акцент върху околната среда.
Една от темите: изграждането на нови атомни електроцентрали. Това предизвиква предпазливост. Доскоро такива дискусии в политиката бяха забранени, защото само преди две години избирателите гласуваха за забрана на строителството на нови АЕЦ.
Тъй като въглеродният диоксид не се емитира по време на експлоатацията на атомната електроцентрала, ядрената енергия отново е предмет на обсъждане в настоящия дебат относно климата. Кой би си помислил, че след събитията във Фукушима това е възможно?

Ядрената катастрофа в японския град Фукушима през март 2011 г. беше важен етап в историята на ядрената енергетика – включително и за Швейцария. Само след два месеца Швейцарският федерален съвет реши да се оттегли от ядрената енергетика.

Две години по-късно бе взето решение за затваряне на атомната електроцентрала в комуната mühleberg. През 2017 г. швейцарските граждани гласуваха за приемане на енергийна стратегия до 2050 г. В нейната рамка се планира да се увеличи производството на енергия от възобновяеми източници с помощта на вода, вятър и слънце. В същото време забраната за изграждане на нови атомни електроцентрали е залегнала в енергийния закон.

Но тогава дойде Грета (шведска ученичка, на 15-годишна възраст, започнала да протестира пред шведския парламент, призовавайки за незабавни действия за борба с изменението на климата), а с нея избухнаха и екологичните протести.
Темите за въглеродния диоксид и глобалното затопляне внезапно се появиха на устата на всички и сега те определят политическия дневен ред по целия свят.

Атомните електроцентрали отново се разглеждат като опция. Тъй като те не отделят въглероден диоксид, за някои от тях отново е станало допустимо да се твърди, че без ядрената енергетика няма да бъде възможно да се постигнат поставените климатични цели и да се спре глобалното затопляне.

Подробности с видео на: https://russian.rt.com/inotv/2019-06-22/SRF-v-SHvejcarii-zadumalis-nad

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари