ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Финландия – АЕЦ „Олкилуото-3” – зареждането на EPR-1600 с ядрено гориво се отлага

23.06.2019

Зареждането с ядрено гориво в първия по рода си реактор ERP няма да стане преди края на август, съобщи финландската енергийна компания Teollisuuden Voima Oyj (TVO). По план това трябваше да бъде направено през този месец.

 

През декември 2017 година започнаха горещите тестовете на 1600-мегаватовия реактор и завършиха с 50-дневно закъснение през май 2018 година.
Те са от ключово значение, тъй като гарантират, че охладителната система и системите за ядрена безопасност функционират правилно, преди реакторът да бъде зареден с гориво.

На 7 март 2019 г. финландското правителство издаде лицензия за експлоатация на Трети енергоблок, но за зареждане с гориво се изисква и разрешение от Агенцията по радиационна и ядрена безопасност (Stuk).

За справка

Консорциумът Areva-Siemens започна строителството на Трети енергоблок на АЕЦ „Олкилуото“ през 2005 година. Първоначално бе планирано той да бъде въведен в експлоатация още през 2009 г., но в резултат на редица технически и финансови проблеми, пускането му бе отлагано, като понастоящем е планирано за януари 2020 г.

Очаква се, след пускане в търговска експлоатация, АЕЦ „Олкилуото-3“ да генерира около 15% от общото производство на електроенергия във Финландия.

Подробности на: http://www.world-nuclear-news.org/Articles/Fuel-loading-delayed-at-Finnish-EPR

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари