ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МЕА: „Водородът ще стане важна част от глобалната енергийна система“

21.06.2019

Въпреки бързото развитие на възобновяемата енергетика и електрическите превозни средства, това не е достатъчно, за да се откаже света напълно от изкопаемите горива, смятат анализаторите.
Важна част от чистата енергия трябва да бъде водородът.

Повече от половин век водородът се счита за „гориво на бъдещето“, но поради трудностите при синтеза и съхранението, потенциалът на този газ още не е реализиран.
Според нов доклад на Международната агенция по енергетика (IEA – International Energy Agency), който преразказва Bloomberg, водородът най-накрая има шанс днес да стане важна част от глобалната енергийна система.

Според анализатори международният интерес към водородните горива е достигнал безпрецедентни размери. Последният път подобна ситуация се наблюдаваше през 70-те години, когато водородът сериозно се разглеждаше като алтернатива на поскъпващия нефт.
Днес интересът към него подтиква нарастващото движение към изоставяне на изкопаемите горива.

Въпреки бързото развитие на възобновяемите енергийни източници и системите за съхранение на енергия, по-разумно е в някои области да се използва водородно гориво.
Това се отнася например за транспорт на дълги разстояния или за производство на стомана. В допълнение, вносът на водород може да бъде решение за държави, които нямат подходящи условия за развитие на слънчева или вятърна енергетика.

Докладът подчертава редица нерешени въпроси, които възпрепятстват „водородната революция“.
Това е високата цена на производството на водород, която често зависи от мръсни енергийни източници, както и от нейната нестабилност и лекота на възпламеняване. За да се намерят технологични решения на тези проблеми, е необходимо активно да се инвестира в развитието на индустрията. В частност МЕА препоръчва да се подкрепят научните изследвания в тази област и да се създадат механизми за компенсиране на потенциалните инвеститори. Освен това анализаторите призоваха да започнат да създават международни канали за търговия с водород.

Възможно е през първите десетилетия водородната енергетика да се развива чрез държавни субсидии и грантове.
Новите разработки ще направят индустрията конкурентоспособна.
По подобен сценарий започнаха да се разработват възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), които днес са най-евтиният източник на електроенергия в повечето региони на света.

Подробности на: https://hightech.plus/2019/06/18/mea-vazhnoi-chastyu-mirovoi-energosistemi-stanet-vodorod

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари