ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Кибератаките на САЩ по света не изискват одобрение от Белия дом

20.06.2019

Руската електроенергийна система

Руската енергийна система е особено уязвима по няколко причини.
Първо, тя е огромна. ПАО „Россети“ обслужва 2,35 милиона километра електропроводи и 507 хиляди подстанции.
Второ, тя е в процес на амбициозна цифрова трансформация. Планът за дигитализация на контролираната от държавата компания, одобрен миналата година, има за цел значително да намали загубите при преноса и броя на авариите до 2030 година.
Планът говори за създаване на звено за киберсигурност, но тази работа все още не е завършена. (…)

В случая с Русия проблемът се задълбочава от западния произход на три четвърти от цялото оборудване и огромното количество софтуер. Ако американското разузнаване инсталира импланти преди доставянето на оборудването или когато се транспортира, няма гаранция, че те могат да бъдат открити“.

Белият дом не е наясно с кибератаките на САЩ по света

Руските политически лидери, експертите по разузнаването и кибернетичната сигурност вече са наясно с тези усилия. По-скоро съобщението се отнася до процедура за одобрение на такава офанзива.
В статията на „Ню Йорк таймс“ се казва, че те се извършват в съответствие с новото законодателство, прието от Конгреса миналото лято, което позволява на министъра на отбраната да разреши „тайни военни дейности“ в киберпространството без одобрението на президента.

За руснаците е едно нещо да се знае, че САЩ се стремят да проникнат в инфраструктурата на страната, но съвсем друго е да осъзнаят, че нашествията и атаките не изискват одобрение от Белия дом и могат да се случват редовно и без особени трудности.

Американските власти по същество казват на руския президент Владимир Путин да не изразява протест пред Тръмп в случай на такава атака – американският президент може да не знае какво се случва и това ще бъде напълно легално ”, заключава авторът.

Подробности на: Bloomberg

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание

Последни коментари