ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Робот с полуавтоматично управление подпомага демонтажа на ядрени ректори при извеждането на АЕЦ от експлоатация

19.06.2019

С течение на времето атомните електроцентрали стават неподходящи за употреба и приблизително 60 години след пускането им в експлоатация техните енергоблокове изискват извеждане от експлоатация.
В момента около 138 ядрени блока са в различни етапи на разглобяване в света и тази дълга, отговорна и скъпа работа в опасни условия се извършва главно с помощта на дистанционни роботи.
Те имат своите недостатъци, но инженерите от Университета Ланкастър са елиминирали един от тях с помощта на полуавтоматична система за управление.

 

 

Един от основните недостатъци на роботите за извеждане от експлоатация на атомни електроцентрали е високата сложност на управлението им.
За да не се излага на облъчване, персоналът е принуден да манипулира ръцете на робота от разстояние най-малко 100 метра, като се използват данните от вградените камери.
За управление се използват обикновено джойстици, а за да се научат как да се правят прецизни движения с механизма, операторите трябва да са изключително квалифицирани.

Същност на разработката

Роботът, създаден в изследователския университет на град Ланкастър, е много лесен за управление, тъй като извършва повечето от действията самостоятелно. Тъй като работата с радиоактивни вещества изисква максимална точност, разработчиците умишлено не я правят напълно автономна – човекът все още е отговорен за качеството на разглобяването, но в този случай не е необходимо да контролира всяко движение на робота.

Конструкцията на новия робот включва хидравлични сервосистеми, механични ръце, камера с функция за разпознаване на обекти и датчик за движение на Microsoft Kinect.
Благодарение на този комплект, роботът може сам да реже тръби – достатъчно е човек да кликне върху обекта на дисплея, който роботът трябва да обработи.

Използвайки единствената камера, монтирана на робота, нашата система се фокусира върху главната задача в суровите условия.
Тя позволява на оператора да инструктира робота-манипулатор да взима и разрязва тръби само с четири щраквания на мишката”, обяснява Джеймс Тейлър, професор от инженерния факултет на Университета Ланкастър.

Полуавтономната система беше тествана в лабораторни условия – служителите, които я използваха, се справиха с рязане на тръби много по-бързо от колегите си с напълно контролирани роботи.
Според инженерите в момента системата се нуждае от сензори за звук и температура, така че оперативният персонал да е по-добре запознат с условията около робота. За визуална демонстрация на различни показатели, разработчиците планират да създадат цял графичен интерфейс.

След аварията на Фукушима-1 – кратка ретроспекция

Роботите допринесоха значително за обезвреждането на ядрените реактори през 2011 г., след инцидента в атомната електроцентрала Фукушима-1.
Причината за катастрофата бе силното земетресение и последвалото го цунами – те извадиха от строя средствата за електрозахранване – дизеловите генератори.

Впоследствие активните зони на реакторите се разтопиха и в три блока се появиха експлозии.
Инцидентът отне живота на трима души, двама от които се удавили в подземните етажи, а един е починал от рак, причинен от силната радиация (облъчване).

Роботите PackBot бяха използвани за разузнаване на радиоактивната територия, като за няколко часа са успели да инспектира и трите блока. Те успешно измерват нивото на радиоактивност, температурата и влажността на аварийната зона и предават всичко, което се е случило на екрана на изследователите .
По време на последващите проучвания роботите се сблъскват с препятствия, така че през 2016 година е разработен робот за разчистване на развалините.

Подробности с видео на: https://hi-news.ru/technology/robot-s-mashinnym-zreniem-sposoben-bystro-obezvrezhivat-atomnye-reaktory.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари