ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – Ядреният регулатор може да спре енергоблоковете без резервен пункт за управление, разположен извън сградата на блока

18.06.2019

Ядрените енергоблокове, които са получили разрешение от регулатора за повторно пускане в Япония, могат временно да бъдат спрени, ако не са създадени в срок резервните пунктове за управление.
Съответното предложение, внесено през април, беше одобрено на заседание на Японската агенция за ядрено регулиране (
NRA) на 12 юни 2019 година.

 

 

Създаването на резервни пунктове за управление (back-up control centres) е предвидено в изискването, прието от NRA през юли 2013 г. Те трябва да бъдат изградени не по-късно от пет години след като NRA одобри програмата за модернизация на блоковете след Фукушима (втори и предпоследен етап на преразглеждане на заявленията за повторно пускане).

Според новото правило, ако резервният пункт за управление не е готов шест седмици преди крайния срок, регулаторните органи могат да поискат разяснения от собствениците на енергоблока.
Ако, все пак, пунктът не е готов една седмица преди крайния срок, NRA може да издаде заповед за привеждане на енергоблока в режим на студено спиране до завършване създаването на резервния пункт.

Енергоблокове № 1 и 2 на АЕЦ „Сендай“ и № 3 на АЕЦ „Такахама“ могат да бъдат първите, които ще попадат под новото правило. Сроковете за тях са съответно март, май и август 2020 година. Собствениците на блоковете вече предупредиха NRA за закъснения в организирането на резервни пунктове за управление от около година.

Но споменатите блокове не са в най-неблагоприятно положение. При някои други, които са се върнали експлоатация след Фукушима, забавянето с организирането на резервни пунктове за управление може да достигне 2,5 години.

Подробности на: http://www.world-nuclear-news.org/Articles/Safety-upgrade-delays-could-take-Japanese-units-of

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари