ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Заради Фукушима е замърсена повече от една трета от световния океан – ситуацията се влошава

17.06.2019

На 11 март 2011 г., преди седем години, едно земетресение от 9 бала и цунами изтриха няколко префектури от лицето на земята, в атомната електроцентрала „Фукушима-1” се случи една от най-големите техногенни катастрофи в света.

 

Повечето хора не осъзнават какви последствия за целия свят могат да предтавляват катастрофи като аварията на АЕЦ „Фукушима-1”.
Когато се случи ужасното, всички медии говорят и пишат за него, но с течение на времето се появяват нови събития и трагедията просто се забравя.

Фактът, че за проблема почти не се говори, не означава, че той е изчезнал. В случая с трагедията във Фукушима всичко е очевидно: тя продължава да влияе на света.
Смята се, че почти една трета от целия свят е замърсена в резултат на ядрената катастрофа във „Фукушима-1”.

Повече от 80% от радиоактивните вещества от повредени реактори се озоваха в Тихия океан и това е много повече от това, което получи океана вследствие на инцидента в атомната електроцентрала в Чернобил или на централата Три Майл Айлънд.
Малка част от морското дъно вече е замърсена, но основният “проводник” на радиоактивното замърсяване на океана в света е течението на Курошио, което пренася радиоактивните вещества в северната част на Тихия океан.

Тези вещества, и преди всичко става дума за двата изотопа на цезия, не веднага започнаха да се появяват в източната част на Тихия океан.
Например през 2015 г. бяха открити признаци на радиационно замърсяване от Фукушима по крайбрежието в близост до Британска Колумбия и Калифорния.

Въпреки че количеството замърсители, които се намират там, е малко и може да се наречат само „следи”, опасността от радиоактивни елементи не може да се подценява, дори и да не са много.
Всяко въздействие във всеки обем има определено въздействие върху живите организми и една голяма катастрофа може да е резултат от множество малки въздействия.

И така, какво трябва да разберем за настоящата ситуация? За съжаление не може да се каже, че Фукушима е под контрол. Радиоактивните нива в океана показват, че течовете продължават.

В океана има повече от хиляда резервоари, пълни с вода, замърсена в резултат на инцидента на АЕЦ „Фукушима-1”.
Всеки ден триста тона вода се преточват през разрушените реактори, за да се охлаждат.

Компанията TEPCO, която притежава станцията, инсталира филтърна система, благодарение на която от водния поток се извличат изключително опасните изотопи на стронция и цезия.
Водата в резервоарите все още съдържа тритий – изотоп на водорода с два неутрона. Тритият е основен страничен продукт на ядрените реакции и неговото отстраняване от водата е много труден и скъп процес.

Ядреният регулаторен орган на Япония стартира информационна кампания, за да убеди скептичния свят, че идеята за освобождаване на 800 хиляди тона замърсена вода в океана е безопасна и отговорна идея.

Пречистването на водата от тритий беше тествано в лабораторни условия, но ако говорим за мащаба на работата, необходима за почистване на всички води, замърсени в резултат на аварията на централата – такава филтрация е твърде скъпа.
Много учени са убедени, че финансовите загуби от филтрирането са твърде големи и казват, че не си струва.

Роза Янг, експерт по ядрена физика от Изследователския институт по електроенергетика (Пало Алто, Калифорния, САЩ), която консултира Япония по въпросите за извеждане на реакторите от експлоатация, смята, че общественият конфликт не е разрешен.
През 2016 година тя каза, че за да убеди хората в безопасността на водата в резервоарите, един от служителите трябва публично да изтегли вода в чаша от един такъв резервоар и да я изпие.

Една от причините за конфликта е липсата на ясна граница, разделяща безопасното от опасното радиоактивно въздействие върху човешкия организъм.
Известно е обаче, че децата са по-податливи на радизционното облъчване. Тритият влиза директно в меките тъкани и органите на човека, като потенциално увеличава риска от възникване на онкологични и други заболявания.

„Всеки контакт с тритий може да представлява риск за здравето. При дългосрочна експозиция рисковете се увеличават, а когато говорим за рискове за здравето, имаме предвид увеличаване на броя на случаите на рак, ”каза Робърт Дагилард, представител на Агенцията за опазване на околната среда на САЩ.

Преди всяко “изхвърляне” на замърсена вода МААЕ и Tokyo Electric Power Co. трябва да анализират какво влияние ще има това действие върху околната среда.
Последствията могат да засегнат икономиката, общото състояние на региона в дългосрочен перспектива и в крайна сметка цялата световна общност.

Източник: http://www.chaskor.ru/article/iz-za_fukusimy_sejchas_zagryazneno_bolee_treti_mirovogo_okeana__44922

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари