ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Водещият руски проект на АЕЦ с VVER-TOI е признат като отговарящ на изискванията на EUR

16.06.2019

Организацията на европейските производители на електроенергия обяви, че най-новият руски проект за АЕЦ с ВВЕР-ТОИ съответства на изискванията EUR – European Utility Requirement.

Церемонията по връчване на сертификата се проведе в Санкт Петербург. Генерален проектант на разработката е „Атоменергопроект“, а собственик – „Концерн Росенергоатом“.
ВВЕР-ТОИ е създаден от руските специалисти на основата на техническите решения за АЕЦ с ВВЕР-1200.

 

 

В сравнение с други енергоблокове, проектът предполага съществено намаляване на стойността на изграждане, сроковете и експлоатационните разходи. Днес по проекта за ВВЕР-ТОИ се изграждат пилотните Първи и Втори енергоблок на Курската АЕЦ-2.

„Мога с пълно основание да заявя, че проектът ВВЕР-ТОИ премина през найзадълбочената експертиза и напълно отговаря на изискванията на EUR“, подчерта на церемонията почетният президент на EUR Гийом Жакар. Анализът на документацията предвиждаше проучване на отговорите на 4332 въпроса, свързани с изискванията за безопасност на EUR, като тематиката обхваща целия комплекс на АЕЦ.

Организацията на европейските производители на електроенергия е създадена през 1992 г. Изискванията на институцията, разработени в документа European Utility Requirement, се отнасят за АЕЦ с леководни реактори от трето поколение. Сдружението обединява около 15 експлоатиращи организации, които представляват големите европейски производители на електроенергия.

Много интересни подробности на: https://ase-ec.ru/for-journalists/news/2019/jun/flagmanskiy-rossiyskiy-proekt-atomnoy-stantsii-vver-toi-priznan-sootvetstvuyu-shchim-trebovaniyam-eu/

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари