ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Как Литва и Естония няма (ще) да купуват електроенергия от Беларуската АЕЦ

12.06.2019

Важно уточнение

Прибалтийските държави, електроенергийните мрежи на които сега сега са част от енергийния пръстен БРЭЛЛ (Беларусь, Россия, Эстония, Латвия, Литва), планират до 2025 година окончателно да се изключат от системата и да се присъединат към централноевропейската мрежа ENSTO.

 

В технологичен аспект процесите вече са в ход, както от страна на Русия и Беларус, така и в Прибалтика

Литва демонстрира най-голяма политическа активност

Литва и Естония се договарят да не купуват енергия от Беларуската атомна електроцентрала.
Но защо балтийските страни, в крайна сметка, ще продължат да използват електроенергия от Беларуската АЕЦ, въпреки политическата реторика и какво общо има Русия с нея?

Литва и Естония обсъдиха развитието на енергийното сътрудничество. Официален Вилнюс изрази надежда за подкрепата на Талин за забраната на пренос на електроенергия от трети страни на европейския пазар.

Литовският премиер Саулюс Скверялис и ръководителят на кабинета на Естония Юрий Ратас обсъдиха развитието на енергийното сътрудничество между републиките по време на двустранна среща, съобщава пресслужбата на литовското правителство.

Литва заяви, че разчита на подкрепата на Естония по въпроса за забрана на преминаването на електроенергия от трети страни към енергийния пазар на ЕС чрез националните мрежи.

„Особено важно е да се гарантира, че ЕС няма да може да търгува с електроенергия от трети страни, която е произведена, пренебрегвайки прозрачните условия на конкуренция, международните стандарти за опазване на околната среда и ядрената безопасност. Литва очаква Естония да я подкрепи по този въпрос“, се казва в пресъобщението.

Според думите на Саулюс Сквернялис „усилията на трети страни са забележими, за да повлияят на процеса на синхронизация и десинхронизация на електрическите мрежи, за да се политизират тези процеси и да се включат балтийските държави в продължителни дискусии“. Литовският премиер подчерта, че балтийските страни трябва да устоят на това влияние.

В замяна Литва ще подкрепи стремежа на Естония да стане непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН.

Защо Литва е недоволна от беларуската атомна електроцентрала?

Припомнете си, че Литва изразява недоволство от изграждането на атомна електроцентрала в Беларус близо до границата с Литва поради нейната „несигурност“.
Вилнюс на законодателно равнище забрани вноса на електроенергия от страни, в които работят „опасни“ АЕЦ, така че произведената от тях електроенергия не попада на литовския пазар.

В същото време ръководителят на литовското министерство на енергетиката Жигмантас Вайчюнас отбеляза, че Беларус и Русия, в сътрудничество с които Минск изгражда беларуската АЕЦ, могат да намерят начин да заобиколят забраната и да доставят електричество на Латвия и Естония.
В момента балтийските републики могат да купуват електроенергия само чрез Литва, но им липсват правни и регулаторни инструменти за реализиране на вноса.

Бившият министър на енергетиката на Литва Арвидас Секмокас заяви миналата година, че републиката ще използва електроенергията на беларуската атомна електроцентрала, но не директно, а чрез посредници.

Защо Литва, все пак, ще купува електроенергия от БелАЕЦ?

„Говоренето за това, че няма да купуваме електроенергия от БелАЕЦ е неразумно, тъй като това ще бъде електроенергия, закупена на пазарите на Русия и Беларус.
Атомната електроцентрала ще продава електроенергия на някой посредник, който – закупил част от електроенергията от беларуската АЕЦ, част от Красноярск, друга част от някъде другаде, ще я продава като електричество, закупено на пазарите на Русия и Беларус

Никой не може да отделя електрони и няма да има причина да не купува електроенергия от такъв посредник“.

Той отбеляза, че електричеството от БелАЕЦ ще премине през най-голямата подстанция в Беларус, която ще заработи в Постави. Две литовски подстанции – в Игналина и Утена – са директно свързани с тази подстанция. Литва ги ремонтира точно сега, въпреки че властите заявяват, че се готвят да напуснат БРЕЛЛ.

„Литва постоянно заявява, че ще забрани вноса на електроенергия от Беларус (беларуската АЕЦ) и следователно от всички електроцентрали. Сега е видно, че се върви към някаква промяна на тази пазиция.
В мрежата е невъзможно да се определи откъде идва електроенергията – от АЕЦ или от газовите електроцентрали”, каза Игор Юшков, водещ анализатор на Националната фондация за енергийна сигурност, в разговор с портала Baltnews .

Бягане пред вятъра

Експертът обърна внимание на факта, че от началото на 2018 година Литва значително увеличи закупуването на електроенергия от беларуските газови електроцентрали.

„Напълно е възможно това да е определена подготовка за следващата година, когато ще бъде пусната в експлоатация беларуската АЕЦ.
Сега, след като са увеличили покупките, те ще кажат, че всичките тези максимални покупки са за електроенергия от газ.

Ако закупим електричество над този обем, ще предположим, че то произлиза от АЕЦ.

Разрешеният диапазон е това, което купихме от Беларус, когато все още нямаше атомна електроцентрала, което означава, че този обем произлиза от газовите електроцентрали.

В този случай те ще измият лицето си, ще кажат, че не купуват ядрена енергия от беларуската АЕЦ, ще кажат, че все още са срещу атомната електроцентрала, така че Литва ще получи икономически ползи и ще запази политическите си условия ”, каза Юшков.

Източник: https://baltnews.lt/vilnius_news/20190610/1019206585/razdelit-ehlektrony-kak-litva-i-ehstoniya-budut-pokupat-ehnergiyu-s-belorusskoj-aehs.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари