ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Алексей Лихачов: За преодоляване на глобалната кадрова криза е нужен диалог за нови подходи на пазарите на труда

11.06.2019

Генералният директор на руската корпорация „Росатом“ Алексей Лихачов предложи да се проведе международна дискусия с участието на работодатели, политици и преподаватели за реализиране на т.нар. човекоцентричен подход за решаване на „кадровата пропаст“ и дефицита на таланти на пазара на труда. Човекоцентричният подход е насочен повече към човека, отколкото към изкуствения интелект.

 

По време на сесията „Кадрово осигуряване на прехода към бъдещето“ в рамките на Петербургския международен икономически форум (ПМИФ-2019), Лихачов се обяви за експертен диалог по време на деловата програма на световния шампионат WorldSkills, който ще се проведе през август в Казан.

Новите технологии, изкуственият интелект, роботизацията и интернетът променят радикално пазара на труда. Образователната система и предварителната подготовка не успяват с промените. Случва се парадоксална ситуация – милиони не могат на намерят работа, а предприятията се оплакват, че няма кой да работи и липсват специалисти.
Отговорът на тези предизвикателства е промяна на подхода на подготовката на кадри към т.нар. човекоцентричен модел. В центъра на системата за подготовка на кадри трябва да стои човекът със своите ценности и потенциал“, заяви Лихачов. По думите му нито една компания или държава в света не може да реши сама предизвикателствата по смяна на модела.

Ежегодните загуби на световната икономика заради несъответствие на квалификацията на кадрите с актуалните изисквания на бизнеса достигат 6% от глобалния Брутен вътрешен продукт (БВП).

Данните от съвместното проучване на международната консултантска компания BCG, „Росатом“ и Съюза „Млади професионалисти“ залегнаха в основата на дискусията „Кадрово осигуряване на прехода към икономиката на бъдещето“.
В нея освен Алексей Лихачов, участваха Михаил Котюков, министър на науката и висшето образование на Русия, Петер Алтмайер, федерален министър на икономиката и енергетиката на Германия, Саймън Бартли, президент на WorldSkills International, Светла Чупшева, генерален директор на Агенцията за стратегически инвестиции и други.

Управляващият директор и председател на BCG Русия Владислав Бутенко отбеляза: „Инициативата „Мисия талант“, която предлага да се предприеме индивидуален подход към талантите, е голяма крачка в правилната посока.
По време на проучването, което провеждаме за този проект, успяхме да установим, че днес повече от 1 милиард души са или недостатъчно квалифицирани или са прекалено квалифицирани за работата, която вършат. Убеден съм, че новата концепция за човекоцентрично образование и пазар на труда ще позволи да се реши този проблем в средносрочна перспектива“.

Президентът на WorldSkills International Саймън Бартли напомни, че 45-ия световен шампионат, който тази година ще се проведе в Казан от 22 до 27 август, ще се превърне в ключова платформа за разработване на пътна карта за внедряване на петте принципа на човекоцентричния подход за развитието на талантите – умения на бъдещето, активна самостоятелност, трудова мобилност, прозрачност на пазара на труда и разнообразие на ценностите.

Много подробности на: https://www.rosatom.ru/journalist/news/glava-rosatoma-a-likhachyev-dlya-preodoleniya-globalnogo-kadrovogo-krizisa-neobkhodim-mezhdunarodnyy/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

ENEN PLUS project – европейско ядрено ученическо състезание