ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


NRC започва изследване на последствията от 300 годишното временно съхранение на ОЯГ

06.10.2011

Комисията по ядрено регулиране (NRC) на САЩ може още през следващата година да започне изследване на екологичните последствия от удължаването на соковете за временно съхранение на ОЯГ до 300 години.

 

До скоро американските регулатори базираха своите изисквания на следното съображение – ОЯГ трябва да се съхранява безопасно в течение на 60 години след изтичане срокът на действие на лиценза за експлоатация на съответния енергоблок.

 

Понеже лицензите за експлоатация се издаваха за 40 години, то като цяло се получаваше изискването за 100 годишно съхранение на ОЯГ във временни (на територията на централата) хранилища.

 

Болшинството от блоковете в САЩ разчитат да получат (а много вече са и получили!) продължение на срока на експлоатация до 60 години, което увеличава пределния срок за съхранение на ОЯГ от експлоатиращите организации до 120 години.

 

Според историческото споразумение между властите в САЩ и частните енергокомпании, държавата трябва да поеме отговорността за търсене на окончателно решение на проблема с ОЯГ. По-рано като такова се определяше геологичното погребване в планината Юкка (щата Невада), но администрацията на Барак Обама се отказа от този проект, като не предложи алтернативно решение.

 

Възникналата неопределеност за съдбата на облъченото гориво кара отрасълът да търси други решения. Едно от тях може да стане продължителното съхранение на ОЯГ в междинни (централизирани) хранилища. Но, за да стане това реалност, трябва да се направи оценка на влиянието на такива хранилища върху околната среда.

 

NRC имат намерение да се заемат с тази задача и да започнат решаването и през следващата година. По нататък през 2014 година трябва да започне работата по подготовка на серия от ОВОС за няколко обобщени централи и площадки. Окончателната версия на ОВОС за продължителното (300 години) съхраняване на ОЯГ се очаква през 2019 година.

 

Освен това, американските регулатори участват в изследователския проект заедно с индустрията и националните лаборатории. Целта на проекта е да получат представа за поведението на ОЯГ в продължение на няколко стотици години. В рамките на проекта в националната лаборатория Айдахо са били отворени контейнери със старо ОЯГ. Съществени повреди на горивото не са открити.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19