ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Колко ще струва един ден на МКС?

10.06.2019

Американската космическа агенция публикува ценова листа, която изброява цените за различни търговски дейности на борда на орбиталната станция.

 

По този начин, в рамките на безпилотни мисии до МКС, цената за доставяне на килограм товар в орбита ще бъде $ 3,000. Други 3 000 долара за килограм ще трябва да бъдат платени, за утилизиране. Ако клиентът иска да върне товара обратно на Земята, той ще струва още 6000 долара за килограм.

В рамките на пилотните мисии цените ще бъдат много по-високи. Например цената за ползване на тоалетната и системата за поддържане на живота от един човек на ден ще бъде 11 250 долара. По 22 500 долара на ден ще трябва да се плащат за неща, необходими за живота на МКС, като храна, вода, въздух, лекарства и т.н. Дори електроенергията ще трябва да бъде платена – 42 долара за 1 kWh.
Според финансовия директор на НАСА Джеф Деуит, един ден на борда на МКС за един човек ще струва около 35 000 долара, т.е. над един милион долара на човек за 30-дневно посещение.

Трябва също да се добави, че ценовата листа не включва разходите за космическото изстрелване на тези безпилотни и пилотирани мисии.
По този въпрос предприятията ще трябва да преговарят с компании като SpaceX и Boeing, тъй като само частни американски космически компании потенциално ще имат възможност да доставят хора към МКС. Обаче разработваните от тях пилотирани космически апарати все още не са готови.

Полет до МКС може да бъде реализиран и на „Съюз“. Това ще струва повече от 80 милиона долара за място – Роскосмос предлага тази цена за NASA.  Но американците очакват скоро да се намалят цените на полетите: мястото на борда на CST-100 Starliner на Boeing и Crew Dragon на компанията SpaceX ще струва „само” 58 милиона долара (въпреки че не е известно дали същата цена ще остане за частните астронавти).

Много подробности на: https://hi-news.ru/space/nasa-rasskazalo-skolko-budet-stoit-den-prebyvaniya-na-mks.html

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 10–12.06.2020, Варна

Последни коментари