ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ленинградска АЕЦ-2 – Започна активната фаза на промивките на първи контур на втори енергоблок при отворен реактор

10.06.2019

На 7 юни 2019 г. на площадката на Ленинградска АЕЦ-2 започна втората фаза от промиването на първи контур на реакторната установка при отворен реактор на втори енергоблок с реактора ВВЕР-1200.
Това е едно от най-важните изпитания на оборудването и технологичните системи, които се извършват след приключване на основните строително-монтажни работи на енергийния блок.

Както обясни Юрий Паклянов, началник смена на атомната електроцентрала, по време на активната промивка, специалистите ще тестват оборудването на четирите защитни системи за безопасност, ще потвърждават качеството на монтажа на тръбопроводите, ще проверяват дали са проходими, ще извършват следмонтажно почистване на вътрешните им повърхности и ще измерват необходимите параметри на оборудването (температура, налягане, разход), и други.

„Всички системи, които трябва да проверим, са свързани с първи контур на реакторната инсталация и следователно те пряко засягат безопасността на енергийния блок. Те са необходими за регулиране на реактивността при промени в натоварването, пускане и изключване на блока, други от тях – за предотвратяване или минимизиране на последствията от най-тежките хипотетични аварии, включително тези, свързани с загубата на топлоносител.
Ето защо, качеството на монтажа и пусковото налаждане на системите, тяхната подготовка за работа трябва да отговарят на най-високите изисквания, ”каза Александър Беляев, главен инженер на Ленинградска АЕЦ-2.

По време на промивката всички превключвания и управление на оборудването и арматрата ще се извършват дистанционно – стъпка по стъпка от блочния пункт за управление (БПУ).
Задачата на оперативния персонал на енергийния блок и на персонала на наладъчната организация е да следи технологичните параметри и състоянието на оборудването и системите, кето се извършва както в БПУ, така и на място.
За да се потвърди чистотата на тръбопроводите е организирано извършване на химичен анализ на изхода на промивните води. Качествените показатели на последните трябва да бъдат не по-малко от 95% от първоначалните на химически обезсолената вода, използвана за извършване на промивката.

Първият, пасивен етап на промивката започна на 20 май 2019 година. По време на тази операция тръбопроводите бяха успешно промити тръбопроводите от компенсатора на налягането и четирите резервоара на системата за аварийно охлаждане на активната зона до реактора. В резултат на това експертите потвърдиха чистотата и високото качество на монтирането на тръбопроводите, свързващи основното оборудване на първи контур.

Какво предстои след това

Пълното завършване на промивката на системите при отворен реактор е планирано преди края на юни. Промивката на първи контур на реакторната установка (РУ) е първата от операциите на етапа на пусково наладъчните работи.

Впоследствие на втори енергоблок ВВЭР-1200 ще се извършат изпитания на двойната защитна обвивка зданието на реактора (ядрения остров), ще се извършат хидравлични изпитания и циркулационни промивки на първи и втори контур, ще се извърши студена и гореща обатка и ще се извърши ревизия на основното оборудване на РУ.

Целта на всички тези операции е да се подготви новият блок на ЛАЕЦ-2 за физически пуск. Той е планиран за 2020 година.

За справка

В сравнение с традиционните енергоблокове (ВВЕР-1000), проектът, по който е изграден блокът от поколение “3+”, има няколко предимства, които значително увеличават икономическите му характеристики и безопасността.
По този начин електрическата мощност на енергоблока е увеличена с 20%, от 1000 до 1200 MW; експлоатационният живот на основното оборудване се удвоява от 30 на 60 години.
Така
този енергоблок отговаря на най-високите международни изисквания в областта на ядрената безопасност.

Проектът на ЛАЕЦ-2 е референция за такива международни проекти на Росатом като Беларуската АЕЦ, АЕЦ Пакш-2, АЕЦ „Ел-Дабаа“, АЕЦ „Ханхикиви-1″ и други.

Източник: http://www.energyland.info/analitic-show-187005?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+energyland+%28Energyland.info+-

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари