ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Руската горивна компания ТВЕЛ и германскaтa Hermith Gmbh създават съвместно предприятие за производство на титанови изделия

09.06.2019

Горивната компания на „Росатом“ – ТВЕЛ и един от големите доставчици на титан в Европа – германската Hermith GmbH, подписаха споразумение за създаването на съвместно предприятие за производство на титанови сплави.

 

 

 

Договорът бе парафиран на Международния икономически форум в Санкт Петербург от Наталия Никипелова, президент на ТВЕЛ, и Алексей Расказов, генерален директор на Hermith GmbH, в присъствието на генералния директор на „Росатом“ Алексей Лихачов и на министъра на икономиката и енергетиката на Германия Петер Алтмайер.

Споразумението определя реда и етапите на корпоративните процедури, както и необходимите документи за инвестиционна сделка.

Руско-германското съвместно предприятие ще се специализира в производството на качествени продукти за високотехнологични индустрии като авиационната, автомобилната и медицинската промишленост. През първия етап се планира да започне производство на титанови проводници за адитивни технологии (3D печат), както и безшевни тръби за хидравлични самолетни системи. В процеса на производството страните ще разширят портфолиото си с продукти като крепежни елементи за самолети, титанови пружини за автомобилната индустрия, части за ендопротези, свръхпроводими материали и други.

Документът е продължение на споразумението за сътрудничество, което ТВЕЛ и Hermith GmbH сключиха на XI-ия Международен форум „Атомекспо-2019“ в Сочи през април.
И руската, и германската компания до този момент имат успешен опит в съвместни доставки на титанова продукция за европейския пазар от Чепецкия механически завод.

„Проектът на ТВЕЛ и Hermith GmbH за развитие на съвместно производство на титан съответства на стратегията на горивната компания и на „Росатом“, която цели ускорен растеж на нови неядрени сфери. Металургията е едно от най-обещаващите направления в тази област. Делът на металургичните продукти, произвеждани от Чепецкия механически завод, представлява над 25% от общите „неядрени“ приходи на ТВЕЛ, които през 2018 г. възлизат на 13,5 млрд. рубли.
Сътрудничеството с Hermith открива път към нови пазари за титанови продукти с висока добавена стойност. Това са най-високотехнологичните индустрии с най-строгите изисквания за качество”, заяви Никипелова.

Алексей Расказов отбеляза, че „създаването на съвместно предприятие между Hermith и ТВЕЛ е важна стъпка в развитието на германско-руското сътрудничество в производството и доставката на високотехнологични титанови артикули на пазарите в Европа, САЩ и Канада“.
По думите му произведените продукти са „конкурентни, висококачествени и надеждни”.

За справка

Сътрудничеството между ТВЕЛ и Hermith GmbH започва в края на 2016 г., когато бе подписан договор за доставка на титаноааави продукти, пуснати в производство с помощта на германския партньор и произвеждани от Чепецкия механически завод.
Обемът на продадените продукти на европейския пазар надхвърля 70 тона. Общо над 100 високотехнологични артикула бяха пуснати в производство – титанови пръти, плочи, тръби и проводници.
Основните купувачи на титанова продукция в Западна Европа са Bombardier, Leonardo, Fucine Umbre, Thyssen Krupp, Vacucast, Permedica и други.

Подробности на: https://rosatom.ru/en/press-centre/news/tvel-fuel-company-of-rosatom-and-hermith-gmbh-establish-a-joint-venture-for-titanium-production/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари