ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Руският термоядрен реактор Т-15МД ще бъде пуснат през 2020 година

03.06.2019

Една от най-обещаващите области на енергетиката е термоядрената. Разработки в тази област извършват всички световни сили през последните 50 години.
Пускането на първия термоядрен реактор Т-15МД в съвременна Русия е планирано за декември 2020 година.

Както съобщава списанието „Въпроси на ядрената наука и техника”, в Националния изследователски център на Курчатовския институт е в ход изграждането на съоръжение за термоядрен синтез.

През 2019 г. ще бъдат монтирани магнитната система и вакуумната камера, ключови елементи на конструкцията.
Важни характеристики на Т-15 МД са липсата на свръхпроводящи материали и нисък аспект, т.е. неговата камера има форма, близка до сферичната.

 

Токамакът Tore Supra е най-близкият по цели и характеристики аналог на Т-15МД

Такива технически решения позволяват да се направи реакторът по-евтин и по-лесен за изграждане и експлоатация, както и да се постигнат плазмени параметри, типични за много по-големите инсталации.
Производството на енергия от съвременните термоядрени реактори все още е технически невъзможно, така че Т-15МД ще служи като изпитвателен стенд, за да компенсира изоставането на руските учени, инженери и техници от техните чуждестранни колеги.

Друга важна задача на новата инсталация е да се разработят различни експерименти, преди те да бъдат извършени на ITER, най-големият международен проект на токамак, от който участва и Русия.

Подробности на: https://www.popmech.ru/technologies/news-484852-rossiyskiy-termoyadernyy-reaktor-budet-zapushchen-v-2020-godu/

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари