ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия и Виетнам подписаха меморандум за изграждане на център за ядрени науки и технологии

24.05.2019

Руската корпорация „Росатом“ и Министерството на науката и технологиите на Република Виетнам подписаха Меморандум за разбирателство за израждане на Център за ядрени науки и технологии (ЦЯНТ) във Виетнам.

 

 

Документът бе парафиран от генералния директор на „Росатом“ Алексей Лихачов и министъра на науката и технолигиите на Виетнам Чу Нгок Ан. На срещата присъстваха и премиерите на двете страни – Дмитрий Медведев и Нгуен Суан Фук.

Руски и виетнамски експерти вече изпълняват съвместни дейности в рамките на проекта, като се работи по определяне на предварителните изисквания и избора на най-подходяща площадка.
През ноември 2018 година двете страни одобриха предварително технико-икономическо проучване и на тази база Меморандумът определя следващите стъпки за изграждане на Центъра за ядрени науки и технологии във Виетнам.

За справка

През ноември 2011 г. Русия и Виетнам подписаха междуправителствено споразумение за изграждане на Център за ядрени науки и технологии.

През юни 2017 г. двете страни сключиха Меморандум за разбирателство за изграждане на Центъра, който конкретизира плана за изпълнение на проекта.

В периода 2017 – 2019 г., двете страни проведоха консултации за конфигуриране на ЦЯНТ, която включва многоцелеви водо-воден енергиен изследователски реактор с топлинна мощност до 15 MW, както и комплекс от научно-изследователски лаборатории и инженерна инфраструктура, които да осигурят безопасното функциониране на Центъра.

През септември 2018 г., бяха подписани два допълнителни меморандума – за разбирателство за подготовка на кадри и за сътрудничество при формиране на позитивно обществено мнение за проекта.

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари